Захист інформації у системах відеомоніторингу контролюватимуть Держспецзв’язку та СБУ

Захист інформації у системах відеомоніторингу контролюватимуть Держспецзв’язку та СБУ

Укрінформ
Заходи державного контролю за станом захисту інформації в системах відеомоніторингу здійснюватимуть Держспецзв’язку та Служба безпеки України.

Про це у інтерв’ю виданню Telegraf повідомив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко, передає Укрінформ.

«Теперішня редакція законопроєкту ("Про Єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки", який нещодавно був зареєстрований у ВР, - ред.) передбачає, що заходи державного контролю за станом захисту інформації в системах відеомоніторингу здійснюватимуться Держспецзв’язку та СБУ», - зазначив Тимченко.

Заступник міністра внутрішніх справ запевнив, що у системі відеомоніторингу однозначно не може бути використане російське програмне забезпечення.

Відповідаючи на запитання, чи може бути використане у системі відеомоніторингу китайське ПЗ, Тимченко сказав, що значна кількість систем вже придбана і працює на території областей і міст. «Здебільшого, через те, що китайське програмне забезпечення було широко доступним і привабливим за вартістю, сьогодні є дуже велика кількість саме китайського софту. Але є рекомендації щодо інформаційної безпеки від підрозділів Держспецзв’язку. Ці рекомендації стосуються паролів, логінів, порядку доступу, перевірки та збереження логів і є обов'язковими до виконання», - заявив він.

Читайте також: Міноборони готує законодавче визначення поняття «кібервійна»

За словами посадовця, також багато залежить від відповідальності користувачів і людського фактору: надійні логін і пароль, досвідчений адміністратор, обізнаність про відповідальність за свої дії. «Усі органи системи МВС дотримуються цих рекомендацій та умов», - запевнив заступник міністра.

Відповідаючи на запитання, чи зобов'язаний приватний сектор надавати правоохоронцям інформацію зі своїх камер, Тимченко поінформував, що представники приватного сектору завжди можуть сказати, що в них не зберігається інформація, що є просто онлайн-картинка. «Саме тому законопроєкт передбачає, що буде обов'язкове збереження інформації з камер хоча б мінімальний період часу», – сказав Тимченко. При цьому він не уточнив, що мається на увазі під словосполученням «мінімальний період часу».

Заступник міністра нагадав, що станом на сьогодні 40 тис. камер відеомоніторингу, які уже працюють в Україні - це приблизно третина від мінімальної потреби, і зазначив, що динаміка впровадження додаткових камер залежатиме від безпекової ситуації та фінансування.

Читайте також: У мене тут жучок. Як уберегтися від прослуховування та електронних закладок

Як повідомлялося, 18 березня Тимченко заявив, що камери відеоспостереження не збирають такі дані про громадян, як сітківка ока, ДНК або відбитки пальців, це наразі технічно неможливо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-