За два роки померли 27 пацієнтів: у психлікарні на Вінниччині виявили порушення

За два роки померли 27 пацієнтів: у психлікарні на Вінниччині виявили порушення

Фото
Укрінформ
Працівники Офісу омбудсмена виявили низку порушень у Яришівському психоневрологічному будинку-інтернаті у Вінницькій області.

Про це у Телеграмі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

«Негайно ініціював перевірку закладу одразу, як отримав звернення щодо неприпустимої ситуації з підопічними. Виявили таке: в інтернаті – 151 підопічний, частина потребувала термінового санітарно-гігієнічного догляду і мала зношений одяг; порушення прав на гідні та безпечні умови перебування, деякі ліжка – застарілі з панцирною сіткою», - зазначив омбудсмен.

За його словами, один із підопічних потребував негайної госпіталізації – у нього збільшена ліва нога, чоловік скаржився на постійний біль та важкість пересування.

Читайте також: МОЗ затвердило новий порядок надання психіатричної допомоги у стаціонарах

Крім того, Лубінець наголосив, що відсутність у закладі потрібних знеболювальних та лікування призводить до порушення права людини на належне поводження. За даними уповноваженого, 27 підопічних цього будинку-інтернату померли з 2022 по 2024 роки, у більшості була ішемічна хвороба серця.

«У їхніх медкартках немає консультації кардіолога, профоглядів. Як зʼясувалось, їм давали ліки, що містили клозапін. Проте обовʼязковим гемолітичним контролем не забезпечили», - заявив він.

Окрім того, встановлено, що в інтернаті підопічних жодного разу не евакуювали в укриття під час повітряної тривоги.

Читайте також: На Вінниччині послуги з ментального здоров’я надаватимуть 42 медзаклади первинного рівня

«Задля негайного усунення виявлених кричущих порушень прав людини надісланий звіт керівництву інтернату та компетентним органам Вінницької області», – поінформував Лубінець.

Як повідомлялося, у Дніпропетровському будинку-інтернаті, де влітку виявили кричущі порушення, покращили умови для дітей і підопічних, збільшили кількість персоналу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-