На Вінниччині послуги з ментального здоров’я надаватимуть 42 медзаклади первинного рівня

На Вінниччині послуги з ментального здоров’я надаватимуть 42 медзаклади первинного рівня

Укрінформ
На Вінниччині послуги з ментального здоров’я безкоштовно можна буде отримати у сімейних лікарів у 42 медзакладах первинного рівня.

Про це повідомляє Вінницька ОВА, передає Укрінформ.

«Послуги з ментального здоров’я можна буде отримати безкоштовно у сімейного лікаря в 42 медзакладах «первинки» на Вінниччині. За останній рік кількість таких закладів збільшилася удвічі», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Зі скаргами на ментальне здоров’я можна звертатися до сімейних лікарів - МОЗ

Згідно з повідомленням, у 2022 році лише 26 лікарень області надавали послуги з ментального здоров‘я. Наразі ж 42 перебувають в процесі підписання договорів з НСЗУ за пакетом 51 «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Зазначається, що на Вінниччині навчання за програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я mhGAP пройшли 1205 фахівців закладів охорони здоров’я. Зокрема, 648 лікарів і 557 медичних сестер. Це дозволяє їм виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоров'ям, які також можуть мати вплив і на фізичне здоров'я.

Така послуга є безкоштовною, адже надається у межах Програми медичних гарантій.

Читайте також: Понад 114 тисяч українців отримали першу психологічну допомогу на «первинці» у 2023 році

Як повідомлялось, інтеграція послуги з ментального здоров'я у медзаклади первинного рівня – це комплексне державне рішення, яке вперше реалізується в Україні у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», створеної з ініціативи першої леді Олени Зеленської. На сьогодні в Україні послуги з ментального здоров’я можна отримати безоплатно у сімейного лікаря у 865 медзакладах «первинки».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-