На ТОТ України чоловіки призовного віку не можуть отримати закордонні паспорти

На ТОТ України чоловіки призовного віку не можуть отримати закордонні паспорти

Укрінформ
На тимчасово окупованих територіях українські чоловіки призовного віку не можуть отримати закордонні паспорти.

Про це йшлося у Медіацентр “Україна-Укрінформ” під час презентації аналітичного звіту “Нав'язування громадянам України громадянства РФ на окупованій території України та у РФ”.

"Якщо на тимчасово окупованій території у чоловіка є російський паспорт, то зараз діє російське законодавство, яке автоматично забороняє їхнім паспортним столам видавати чоловікам призовного віку закордонний паспорт. Це означає, що людина молодша за 60 років, яка отримала російський паспорт, фактично замкнена на території РФ. Тому для чоловіків найкращий спосіб виїхати - це зберегти українські міжнародні документи", - зазначив документатор Коаліції "Україна. П’ята ранку" Олег Колесніченко.

За його словами, російські пропагандисти у першій половині 2022 року заявляли, що усі мешканці тимчасово окупованих територій бажають стати громадянами РФ і отримують паспорти добровільно. Про те це не відповідає дійсності, оскільки усі, хто бажав добровільно отримати російське громадянство, зробили це іще до повномасштабного російського вторгнення. Водночас з лютого 2024 року українці змушені були отримувати російські паспорти через те, що в іншому разі були б позбавлені доступу до освіти і медицини.

Читайте також: Примусово отримані російські паспорти без заяви про зміну громадянства є фіктивними - ЦПД

«Після 4 жовтня 2022 року – дати підписання законів про входження окупованих територій до складу РФ - будь-які методи пряника були згорнуті і почався жорстокий тиск. Область від області відрізняється за своїми методами примусу, але все об’єднується обмеженням базових виплат, права на свободу пересування, отримання невідкладної медичної допомоги і освіти для дітей», - зазначив Колесніченко.

Аналітикиня Медійної ініціативи за права людини Любов Смачило уточнила, що громадяни України без російських паспортів на тимчасово окупованих територіях не мають доступу до отримання інсуліну, першої медичної допомоги, якщо у них немає спеціального медичного поліса, який можна отримати лише при наявності російського паспорта.

Експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська наголосила, що українці на тимчасово окупованих територіях, попри отримання російських паспортів, все одно вважаються громадянами України.

«Якщо люди під примусом отримали російські паспорти, щоб реалізувати свої права і свободи, вони не будуть нести відповідальність за такі дії на національному рівні відповідно до українського законодавства», - зазначила Рашевська

Читайте також: Путін заборонив вільно виїжджати з Росії колишнім топчиновникам

Але в разі отримання російського паспорта і підтримування своїми діями РФ, наприклад організації виборів на окупованих територіях, то це підпадає під колабораціонізм, за який в Україні передбачена кримінальна відповідальність, додала Рашевська.

Як повідомлялося, на початку березня Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки поінформувало, що росіяни можуть почати депортацію українців із окупованих територій, якщо ті не отримають до липня паспорти РФ.

У відомстві нагадали про указ російського диктатора Володимира Путіна від квітня 2023 року про те, що мешканці тимчасово окупованих територій України, які відмовляться від російських паспортів, отримають статус іноземних громадян або осіб без громадянства. Такі особи мають право проживати на ТОТ лише до 1 липня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-