У Києві активісти презентували вимоги до влади щодо заходів для підвищення безпеки дорожнього руху

У Києві активісти презентували вимоги до влади щодо заходів для підвищення безпеки дорожнього руху

Укрінформ
У столиці низка громадських організацій презентувала Маніфест за безпечні дороги в Україні - 2024, у якому викладено 10 вимог до органів державної влади щодо впровадження заходів для підвищення безпеки дорожнього руху.

Презентація цього Маніфесту пройшла в Укрінформі.

“Сьогодні ми презентуємо цей документ разом із представниками деяких організацій, які його підписали. Цьогоріч 39 організацій стали підписантами маніфесту. Він розроблений спільно із представниками органів громадянського суспільства”, - зазначила менеджерка кампанії “За безпечні дороги” Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) Катерина Лозовенко.

Серед вимог, які оголосили активісти до органів держвлади - переглянути систему санкцій за перевищення швидкості.

“У нас покарання за швидкість (її перевищення - ред.) не відповідає тяжкості наслідків та суспільній загрозі, яку створює ця швидкість. Ми вважаємо, що потрібно знизити безкарне перевищення (швидкості - ред.) з +20 кілометрів до +10 кілометрів, надати органам місцевого самоврядування можливість знижувати обмеження швидкості відповідно до обстановки тощо”, - заявив експерт з адвокації ГО ЦЕДЕМ Микола Ільчук.

Активісти також пропонують запровадити в Україні посаду уповноваженого з питань безпеки дорожнього руху. На думку голови ГО “Громадський контроль. Відкритість. Прозорість. Підзвітність” Наталі Каплі, в Україні вже давно назріло питання організації комунікації між державними і місцевими органами влади та громадянським суспільством з питань безпеки дорожнього руху.

“Комунікацією має займатися уповноважена особа з питань безпеки дорожнього руху. Вона буде організовувати контроль за виконанням планів забезпечення безпеки дорожнього руху, буде здійснювати контроль можливостей вітчизняних підприємств, установ і організацій у розв'язанні нагальних проблем безпеки дорожнього руху, брати участь у вдосконаленні національного законодавства, створенні міжнародної договірно-правової бази для співробітництва з питань безпеки руху тощо”, - розповіла Капля.

Серед інших вимог, зазначених у Маніфесті - розроблення та запровадження системи штрафних балів; впровадження інфраструктурних змін для підвищення безпеки доріг державного значення; забезпечення розвитку системи автофіксації порушень ПДР на дорогах та населених пунктах; забезпечення повних, надійних і доступних даних про ДТП та їхні жертви; запровадження загальнонаціональних освітніх програм і просвітницьких кампаній з безпеки дорожнього руху; вдосконалення держполітики щодо боротьби з керування транспортними засобами у стані сп'яніння; забезпечення належного контролю технічного стану транспортних засобів і реформування системи підготовки, екзаменації та допуску водіїв до керування транспортними засобами.

Голова ГО “Центр громадянського представництва "Життя” Дмитро Купира відзначив, що реалізація дорожньої карти, яка закладена у цьому документі, дасть можливість суттєво скоротити смертність і травмування на дорогах.

Читайте також: Тотального стеження не буде: у МВС роз'яснили, що фіксуватиме система відеокамер у публічних місцях

Як повідомлялося, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький заявив, що в Україні торік сталося 23 642 ДТП з потерпілими і загиблими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-