О 12:00 - звіт про нав'язування українцям в окупації паспортів РФ

О 12:00 - звіт про нав'язування українцям в окупації паспортів РФ

Медіацентр Україна - Укрінформ
Укрінформ
27 березня о 12:00 - презентація аналітичного звіту “Нав'язування громадянам України громадянства РФ на окупованій території України та в РФ”.

Організатори: Медіацентр “Україна-Укрінформ”, Коаліція “Україна. П’ята ранку”.

Спікери: Ольга Лотоцька-Колесніченко - документаторка Коаліції «Україна. П’ята ранку»; Олег Колесніченко - документатор Коаліції «Україна. П’ята ранку»; Катерина Рашевська - експертка Регіонального центру прав людини; Любов Смачило - аналітикиня Медійної ініціативи за права людини (онлайн).

Питання до обговорення:

  • Які методи використовує Росія для паспортизації українського населення на окупованих територіях?

  • Які норми міжнародного публічного права порушує примушення отримувати паспорт РФ?

  • Які наслідки для жителів тимчасово окупованих територій становить примусова паспортизація й отримання громадянства РФ?

  • Як українське законодавство оцінює правовий статус тих, хто був змушений під тиском отримати російський паспорт?

Чому це важливо?

Російська Федерація — унікальний приклад нав’язування власного громадянства задля реалізації експансійної політики. Примусову паспортизацію можна назвати одним із засобів розв'язання гібридної війни й окупації — вона завжди передувала агресії у Молдові, Грузії, Україні. 

Після захоплення Криму і частини Донецької та Луганської областей у 2014 році, Росія почала створювати нестерпні умови для місцевого населення, позбавляючи його права на соціальні послуги, зайнятість, пропонуючи як єдиний вихід — отримання російського паспорта. У 2022 році ця практика стала більш жорсткою і поширилась на решту територій, що опинилися в окупації.

Захід проходитиме у рамках співпраці Коаліції “Україна. П’ята ранку” з Міністерством закордонних справ Нідерландів.

Довідково. Коаліція «Україна. П'ята ранку» почала роботу 25 лютого 2022 року, наступного дня після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Об'єднує 38 неурядових організацій та чотирьох індивідуальних експертів, що поєднали свої зусилля для системного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України. Також коаліція займається захистом жертв російсько-української війни через існуючі державні та міжнародні механізми правосуддя. Її діяльність спрямовна на досягнення справедливості через притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Дивіться на Youtube-каналі Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-