Табачника заочно засудили до 15 років в’язниці

Табачника заочно засудили до 15 років в’язниці

Укрінформ
Суд заочно призначив 15 років ув’язнення ексміністру освіти і науки Дмитру Табачнику та 12 років ув’язнення - ексочільнику Державної реєстраційної служби Дмитру Вороні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

У засуджених конфісковане їхнє майно на понад ₴200 мільйонів.

Зловмисники переховуються на території РФ і на тимчасово захопленій території України, де проводять підривну діяльність проти України.

"Вони перебувають на прямому зв’язку з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим. За його координації Табачник регулярно надавав окупантам власні прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення РФ", - зазначили у СБУ.

Також за вказівкою агресора Козлов консультував так званих очільників тимчасового захопленої частини Херсонської області Володимира Сальдо і Запорізької області Євгена Балицького з питань проведення псевдореферендумів.

Ще одним завданням Табачника було надання місцевим колаборантам методичної допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими стандартами.

Читайте також: До суду передали справу Азарова про антиукраїнську пропаганду

За співпрацю із загарбниками ексміністра призначили радником Балицького та включили до складу місцевого осередку путінської партії "Єдина Росія".

Як встановило розслідування, Ворона також був радником Балицького. Саме він підготував звернення до очільника Кремля Володимира Путіна, в якому пропонував нагородити російських військових і колаборантів, що брали участь у захопленні частини півдня України.

Також він допомагав загарбникам створювати так звані "органи влади".

Згодом він став "сенатором РФ від Запорізької області" та переїхав до Москви.

Крім того, обидва зрадники причетні до численних фактів розграбування майна місцевих аграріїв та захоплення їхніх підприємств.

На підставі зібраних доказів суд визнав Табачника і Ворону винними за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору); ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Читайте також: Суд двічі відмовився розглядати справу Януковича про розстріли на Майдані

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого).

Тривають комплексні заходи для притягнення засуджених до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, в листопаді 2022 року СБУ повідомила Табачнику про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Згодом СБУ наклала арешт на майно фігуранта на загальну суму понад 2 млн доларів.

Також СБУ викрила Табачника на співпраці з ФСБ і соратником очільника Чечні Рамзана Кадирова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-