«Муніципальна няня» може стати прототипом сімейних садочків - Жолнович

«Муніципальна няня» може стати прототипом сімейних садочків - Жолнович

Укрінформ
Програма "Муніципальна няня", що має допомогти жінкам зняти навантаження щодо догляду за дітьми, може стати прототипом для майбутніх сімейних садочків.

Таку думку в інтерв'ю Українському радіо висловила міністр соціальної політики Оксана Жолнович, передає Укрінформ.

Жолнович зауважила, що в Україні поки немає механізму сімейних дитсадків. "Там вимоги дуже складні, дуже специфічні умови, потрібно ліцензії брати. А це така перехідна ланка, яка дозволяє більш гнучко підходити до догляду за дітьми. Я знаю, що Міністерство освіти працює над цілою системою трансформації садочків, в тому числі таких сімейних. Я думаю, що наша "Муніципальна няня" може стати прототипом для майбутнього сімейного садочка", - сказала вона.

Міністр нагадала, що торік компенсацію няням підвищили до рівня мінімальної зарплати. "Але ми також розуміємо, що і це не відповідає ринку. І немає сенсу звільняти маму від догляду за дитиною, щоб вона працювала, заміщуючи такою ж самою людиною... Тож ми цього року подумали, що варто дати можливість таким няням доглядати не лише одну дитину, а до трьох дітей. І три мінімальні зарплати – це вже гідний дохід для няні", - зауважила Жолнович.

За її словами, зараз опрацьовуються механізми і вимоги до приміщення, в яких може бути надана така послуга. Також у Мінсоцполітики думають над тим, як захистити батьків і самих нянь, розраховують, скільки буде потрібно таких нянь, оскільки у пріоритеті їх надаватимуть для внутрішньо переміщених осіб, щоб допомагати цим жінкам виходити на роботу.

Читайте також: Усім категоріям внутрішніх переселенців продовжать виплати до 1 березня - Жолнович

Глава Мінсоцполітики зауважила, що торік послугою "Муніципальна няня" скористалися близько 1,5 тисячі людей. "Я думаю, якщо цього року ми сконструюємо, що це можуть бути кілька об'єднань, то вона буде мати більший успіх", - додала вона.

За словами міністра, нині садочки не покривають повну потребу в догляді за дітьми, особливо якщо йдеться про дитину з інвалідністю. "На жаль, і садків бракує, і місць бракує, і інклюзивних місць бракує. Тож ми поки бачимо логіку у використанні такої послуги, як "Муніципальна няня", - сказала вона.

Як повідомлялося, з 2019 року в Україні діє соціальна програма "Муніципальна няня".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-