Рівень свободи у світі торік знову скоротився - Freedom House

Рівень свободи у світі торік знову скоротився - Freedom House

Звіт
Укрінформ
Правозахисна організація Freedom House заявила, що рівень глобальної свободи у всьому світі у 2023 році знову скоротився – цей тренд триває вже 18-й рік поспіль.

Про це йдеться в щорічному звіті організації, опублікованому в четвер, передає Укрінформ.

Організація наголошує, що політичні права та громадянські свободи скоротилися в 52 країнах у той час, як лише 21 країна досягла поліпшень у цьому напрямку. Погіршенню ситуації сприяли не чесно проведені вибори та збройні конфлікти.

«Повномасштабне вторгнення Кремля в Україну, яке триває вже третій рік поспіль, продовжує призводити до жертв серед цивільного населення, зниженню рівня свободи на окупованих Росією територіях країни і сприяло поглибленню авторитаризму в самій Росії», - йдеться у звіті.

До того ж, організація відзначає більш інтенсивне придушення опозиції режиму в самій Росії та вербування місцевих жителів на тимчасово окупованих Москвою українських територіях для участі у війні.

Зазначається, що у 2023 році політичні права та громадянські свободи на окупованих Росією територіях деградували ще більше, оскільки російська влада проводила фіктивні регіональні вибори, інституціоналізувала та переміщала українських дітей.

Читайте також: Офіс омбудсмена і Freedom House співпрацюватимуть щодо повернення депортованих дітей

Вторгнення також створило серйозні перешкоди для проведення президентських виборів в Україні, які мали відбутися у березні 2024 року. Голосування навряд чи відбудеться, оскільки країна перебуває у стані війни, і мільйони людей було переміщено, йдеться у звіті.

Щодо майбутніх цьогорічних президентських виборів у РФ, Freedom House пише, що переможцем на них, безперечно, стане Володимир Путін, який перебуває при владі вже два з половиною десятиліття. Уряд РФ використовував юридичні інструменти, щоб виключити з бюлетенів опозиційні політичні партії та кандидатів, ув'язнити активістів та політиків, закрити чи витіснити усі незалежні ЗМІ та підпорядкувати собі судову систему. З моменту повномасштабного вторгнення в Україну Кремль посилив свій внутрішній контроль, прагнучи обмежити публічні політичні висловлювання людей.

Загалом у Євразії вибори все ще проводяться регулярно, але частина з них зазвичай є лише тонким покривом легітимності для автократів.

У 2023 році атаки на здатність людей різних політичних переконань, етнічної приналежності та релігій співіснувати додатково погіршили фундаментальні свободи та викликали значні людські страждання як на спірних територіях, так і в країнах, які здійснюють над ними контроль. Завоювання Нагірного Карабаху Азербайджаном призвело до різкого зниження свободи, тоді як збройний конфлікт посилив уже тяжкі умови в окупованих Москвою регіонах України, включаючи Крим та Донбас.

Організація також зафіксувала обмеження свобод зокрема у Китаї, Індії, Таджикистані та у секторі Гази через протистояння Ізраїлю та ХАМАС.

Читайте також: ХАМАС заявив про понад 30 тисяч загиблих у секторі Гази

Репресивні уряди низки країн наслідували Москву, пропонуючи або приймаючи закони, які маркують незалежні ЗМІ та організації громадянського суспільства як «іноземні агенти». На початку 2023 року уряд Грузії намагався прийняти власну версію закону про іноземних агентів, який би значно підірвав свободи асоціацій і висловлювання думок. Проєкт закону було відкликано після масових публічних демонстрацій його противників, хоча законодавці від правлячої партії вказали, що законопроєкт може бути повторно подано після публічних консультацій.

«Демократії повинні взяти на себе відповідальність за управління міжнародною системою, взявши на себе зобов'язання щодо проведення вільних та справедливих виборів усередині країни та за кордоном, зміцнити солідарність із союзниками на передовій та притягнути диктаторів до відповідальності за порушення прав людини», - наголосили укладачі звіту.

Як повідомляв Укрінформ, у 2022 році, за даними Freedom House, 84 зі 195 країн світу були визнані вільними. Загалом 34 країни продемонстрували поліпшення у сфері політичних прав і громадянських свобод, порівняно з 35 країнами, які втратили позиції, що свідчить про можливе уповільнення глобального спаду.

Фото: Gil Wannalertsiri, Freedom House

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-