Лубінець торік отримав майже 5 тисяч звернень про порушення прав осіб з інвалідністю

Лубінець торік отримав майже 5 тисяч звернень про порушення прав осіб з інвалідністю

Ексклюзив
Укрінформ
До уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця минулого року надійшло понад 4,9 тисяч звернень від осіб з інвалідністю щодо порушення їхніх прав.

Про це йдеться у відповіді Офісу омбудсмена на інформаційний запит Укрінформу.

"До уповноваженого від осіб з інвалідністю за 2023 рік надійшло 4927 звернень (в тому числі з регіонів) з 6180 повідомленнями про порушення прав", - зазначили у пресслужбі.

За інформацією Офісу омбудсмена, 1083 повідомлення про порушення прав стосувалися права на соцзахист, 892 - права на звернення; 371 - права споживачів на якісну і безпечну продукцію та послуги; 327 - права на охорону здоров’я, меддопомогу та медичне страхування; 313 - права на судовий захист прав і свобод людини і громадянина.

Найбільше звернень від осіб з інвалідністю щодо їхніх прав у сфері соцзахисту надійшло: щодо питань порушення права на пенсійне забезпечення – 270 повідомлень; щодо права на отримання грошової допомоги на проживання ВПО – 162 повідомлення; щодо права на достатній життєвий рівень для себе та своєї сім’ї (харчування, одяг, житло) – 121; щодо права на соцпослуги – 77; щодо права на отримання державних соцдопомог – 67 повідомлень.

"Щодо прав осіб з інвалідністю у сфері охорони здоров’я стосувались: права на доступне та ефективне медичне обслуговування, вибір методів лікування – 60 повідомлень, права на огляд медико-соціальною експертною комісією та на встановлення групи інвалідності – 53 повідомлень, права на забезпечення лікарськими препаратами, засобами догляду та реабілітації – 49 повідомлень", - розповіли у пресслужбі.

У Офісі омбудсмена поінформували, що торік Департамент моніторингу додержання рівних прав і свобод, прав нацменшин, політичних та релігійних поглядів розглянув 10 звернень про порушення права на безбар’єрне середовище, права вести незалежний спосіб життя, доступність публічних послуг.

Читайте також: Журналісти написали про знущання «Червоного Хреста РФ» з українців у полоні - МКЧХ відреагував

За результатами розгляду цих звернень було підтверджено порушення/обмеження прав осіб з інвалідністю: по 6 випадках – стосовно доступності житла (3 – Київ, 1 – Львівщина, 1 – Донеччина, 1 – Закарпатська область); по 1 випадку – щодо доступності адмінбудівель (Тернопільщина); по 3 випадках – щодо доступності інфраструктури (1 – Закарпатська область, 1 – Вінниччина, 1 – Харківщина).

Як повідомлялося, роботодавці, які облаштували робоче місце для особи з інвалідністю, можуть отримати компенсацію від держави через портал "Дія".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-