Викрадав персональні дані іноземців: ДБР оголосило підозру кіберзлочинцю

Викрадав персональні дані іноземців: ДБР оголосило підозру кіберзлочинцю

Фото
Укрінформ
Державне бюро розслідувань оголосило підозру зловмиснику, який за допомогою шкідливого програмного забезпечення та фішингу викрадав банківські й персональні дані громадян Канади та Сполучених Штатів Америки.

Як передає Укрінформ, про це повідомило ДБР.

Встановлено, що займатися протиправною діяльністю чоловік почав у 2017 році. Спочатку він розробляв та продавав шкідливе програмне забезпечення, яке дозволяло викрадати персональні дані зі смартфонів. У подальшому почав займатися фішингом – створенням сайтів, посилань і програм, які викрадали дані користувачів для доступу до банківських рахунків й інших фінансових сервісів.

До злочинних дій фігурант залучив щонайменше шістьох спільників. Правоохоронці проводять заходи для встановлення їхніх осіб.

Отримані дані зловмисник продавав за криптовалюту. У результаті своєї діяльності він незаконно заробив щонайменше 3,5 млн гривень.

Досудове розслідування у справі триває з кінця 2020 року. Спочатку його здійснювала Національна поліція. У подальшому справа була передана ДБР.

Читайте також: В Україні торік виявили 3600 кіберзлочинів

Фігуранту інкримінується створення та поширення шкідливих програмних засобів, несанкційоване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, легалізації майна за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 361-1, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу України). Йому загрожує позбавлення волі терміном до восьми років та конфіскація майна.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 2 млн гривень застави.

Як повідомляв Укрінформ, у Львівській області в січні викрили організацію, яка розсилала фішингові посилання під виглядом пропозиції "оформити грошову допомогу" від Президента України, ООН, UNICEF тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-