За рік у відставку пішли 24 судді Верховного суду

За рік у відставку пішли 24 судді Верховного суду

Укрінформ
Минулого року у відставку звільнилося 24 судді Верховного суду.

Про це під час засідання пленуму Верховного суду (ВС) повідомив голова ВС Станіслав Кравченко, розповідаючи про діяльність установи за минулий рік, передає кореспондент Укрінформу.

«Загальна кількість суддів ВС, які працюють - 154. Упродовж 2023 року 24 судді звільнилися у відставку. Середнє навантаження на одного суддю становить 45 справ на місяць, тобто на рік - 542 справи. Це середній показник по всіх судах, і, залежно від юрисдикції, він коливається від 23 проваджень у Касаційному господарському суді до 88 проваджень у Касаційному адміністративному суді», - поінформував очільник ВС.

За його словами, на розгляд у ВС за минулий рік надійшло 86 190 справ, а розглянуто було 86 160 справ.

«Тобто показник - майже ідеальний. Але якщо враховувати минулі роки, то раніше у нас кількість справ була значно більшою, їх було більше 100 тисяч», - заявив голова ВС.

Читайте також: Голова Верховного суду - про роботу судової системи: Кількість справ росте, а штат - зменшується

Кравченко розповів про плани роботи Верховного суду на 2024 рік. До них, окрім кадрового наповнення судів першої та апеляційної інстанцій, належать і єдність та стабільність практики ВС та взаємодія і спільне вирішення правових проблем між судами першої та апеляційної інстанцій.

«І, безперечно, це - посилення комунікації з суспільством. Бо що б ми гарного не зробили, якщо ми не будемо почуті ззовні цих стін, то і відповідної оцінки нам не буде. Ми маємо вести діалог з громадянським суспільством, бути відкритими, доступною мовою повідомляти про те, що відбувається у судах. І війна жодною мірою не може бути тому перешкодою», - зазначив він.

Голова ВС висловив думку, що довіра до судової влади є тією цінністю, якої всі разом мають прагнути.

Окремо Кравченко акцентував увагу на тому, що на сьогодні у фокусі уваги перебувають нові категорії справ - пов’язані з війною. За його словами, це питання є актуальним для судів усіх юрисдикцій і кожної інстанції.

«Нам необхідно налагодити належну комунікацію з судами, щоб мати інформацію про проблемні питання, які виникають у процесі розгляду таких справ, і мати можливість надавати методичну допомогу колегам. Тому звертаюся до всіх суддів ВС із проханням проявляти активну позицію в цьому питанні», - зазначив він.

Читайте також: Суддю Львова поновили на посаді у Верховному суді

Голова ВС висловив переконання, що судова влада минулого року, попри всі складнощі, загалом упоралася із викликами надзвичайних обставин, пов’язаних з війною.

«Тому висловлюю вдячність українським суддям і працівникам апаратів судів за великий внесок у здійснення ефективного та справедливого правосуддя в Україні», - сказав Кравченко.

Як повідомлялося, торік Вища рада правосуддя звільнила 325 суддів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-