Голова Верховного суду - про роботу судової системи: Кількість справ росте, а штат - зменшується

Голова Верховного суду - про роботу судової системи: Кількість справ росте, а штат - зменшується

Укрінформ
Судова система країни працює на своїй межі: кількість справ поступово збільшується, а кількість суддів в Україні поступово зменшується.

Про це під час засідання пленуму Верховного суду (ВС) поінформував голова ВС Станіслав Кравченко, передає кореспондент Укрінформу.

«Маємо розуміти, що судова система працює на своїй межі, і я хочу висловити вдячність суддям, на кожному з яких тримається ця судова система у таких складних умовах», - сказав Кравченко.

За його словами, характерною рисою минулого року є доволі істотна кількість суддів, які пішли у відставку - 325 суддів було звільнено у відставку торік. Голова ВС зазначив, що до причин цього належать втома, вигорання, робота в умовах постійного стресу тощо.

«Кількість справ (у судах - ред.) істотно збільшується, а кількість суддів - істотно зменшується, що у свою чергу також призводить до додаткового навантаження у їхній роботі», - пояснив Кравченко.

Він розповів про пріоритети роботи ВС на цей рік, серед яких питанням номер один назвав кадрове наповнення судів першої та апеляційної інстанцій.

Читайте також: Малюська зустрівся із послами G7 - говорили про судову та інші реформи в Україні

На його переконання, потрібно почати думати і про кадрове наповнення Верховного суду.

«Можна мати гарне законодавство, вивчати і застосовувати практику ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини - ред.), можна Верховним судом виробити чітко правові позиції, які будуть зрозумілі для всіх судів, але нам треба ресурс для використання напрацьованого. І якщо в Україні кількість суддів досягає критичної межі, яка пов’язана з можливістю виконання поставлених завдань, то, безперечно, це питання є номер один і потребує найбільшої уваги», - сказав голова ВС.

Кравченко також додав, що попит на суд у другий рік повномасштабної війни з РФ відповідає попиту на суд, який спостерігався у 2021 році, коли повномасштабне вторгнення росіян ще не почалося.

«Попри війну, попри тимчасову окупацію частини території України, попри виїзд громадян за кордон, попри внутрішні переміщення наших осіб, релокацію бізнесу попит на суд у другий рік війни відповідає попиту на суд у довоєнний рік (2021 - ред.)», - заявив він.

Голова ВС поінформував, що торік на розгляд судів всіх юрисдикцій надійшло майже 4 мільйони 500 тисяч справ і матеріалів до них, що на 55% більше, ніж у 2022 році.

«Це навіть дещо перевищує показники 2021 року. Але з урахуванням тих матеріалів, які надходили у попередні роки, на розгляді у судах (раніше - ред.) кількість проваджень була значно вищою», - зазначив Кравченко.

Він розповів, що до місцевих судів торік надійшло 3 мільйони 800 тисяч проваджень, що на 55% перевищує показники 2022 року і по деяких показниках навіть перевищує показники 2021 року.

За його словами, надходження справ до судів апеляційної інстанції торік також зросло на 63% і перевищило показники і 2022, і 2021 років.

Читайте також: Суди мають бути незалежні як від держорганів, так і від суспільства - голова ВАКС

Голова ВС сказав, що у минулому році місцеві і загальні суди розглянули 2 мільйони 900 тисяч справ, окружні адміністративні суди - майже 590 тисяч справ, місцеві господарські суди - 179 тисяч справ, апеляційні суди загалом - 537 тисяч справ.

«Статистика за юрисдикціями така: (загалом надійшло орієнтовно - ред.) 1 мільйон 40 тисяч адмінсправ, 283 тисяч господарських справ, 1 млн 245 тисяч кримінальних справ, 1 млн 505 тис. цивільних справ, 1 млн 34 тис. справ про адміністративні правопорушення. Отже, по всім видам юрисдикції показники 2023 року значно перевищили аналогічні показники 2022 року, а окремі з них є вищими, ніж у 2021 році», - пояснив Кравченко.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у 2023 році до позбавлення волі на строк понад 10 років засуджено 400 зрадників, колаборантів і навідників, сімох із них - на довічне.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-