У Запоріжжі близько сотні людей вийшли на акцію «Не мовчи - полон вбиває»

У Запоріжжі близько сотні людей вийшли на акцію «Не мовчи - полон вбиває»

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі близько сотні людей - рідних та близьких українських військовополонених - вийшли на акцію “Не мовчи - полон вбиває”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Початок акції співпав з повітряною тривогою через зліт ворожого Міг-31. З метою безпеки правоохоронці попросили людей пройти до більш безпечного місця.

Дружина полоненого бійця 501-го окремого батальйону морської піхоти Аліна на акцію прийшла разом з сином, якому 2 роки і 3 місяці.

“Батька бачив, коли йому було 2 місяці. Чоловік був у Маріуполі, вони захищали місто. Остання інформація про нього була 25 квітня 2023 року. Це інформація від іншого бійця, звільненого з полону. Більше - жодної інформації. Не знаю ні де він, ні в якому стані”, - розповіла жінка.

Особисто вона говорила з чоловіком в березні 2022 року. Тоді він майже нічого не казав, але думав, що скоро буде вдома.

У Запоріжжі близько сотні людей вийшли на акцію “Не мовчи - полон вбиває” / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

“Не треба мовчати. Їх в полоні вбивають, катують. Вони подарували нам життя і ми маємо за них боротися”, - сказала жінка.

В черговий раз вийшла на акцію і Тетяна, дружина безвісти зниклого оборонця Маріуполя. Вона - координаторка рідних бійців військової частини 3033 НГУ.

“Ми вже навіть збилися з ліку, яка це за рахунком акція. Ми говоримо про наших хлопців на всіх майданчиках, в усіх кабінетах, звертаємось до влади. Те, що відбувається в полоні, - це фізичне та моральне знищення. Не на це заслуговують оборонці. Бо саме маріупольський гарнізон взяв на себе найбільшу загрозу і відвернув повномасштабний наступ на півдні країни”, - наголосила Тетяна.

Вона чекає на чоловіка, хоча він є у списку тих, хто вважається зниклим безвісти з позначкою “ймовірно загиблий”. Тетяна налаштована так, що поки не побачить тіла, буде його шукати.

Організатори розповідають, що про полонених, які утримуються на окупованих територіях “ЛНР”, “ДНР”, Криму, більш-менш знають інформацію. Відомі близько 90% прізвищ, умови в яких утримуються полонені, але про тих, кого вивезли на територію РФ, невідомо зовсім нічого.

Читайте також: Україна працює й далі, над наступними обмінами полоненими - Зеленський

Рідні та близькі військовополонених говорять, що чекають на інформацію про падіння російського літака Іл-76, адже дуже бояться, як би ця ситуація не стала “Оленівкою-2”.

В Оленівці у 2022 році на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120, де росіяни утримували українських полонених, сталися вибухи. Загинули щонайменше 53 українських захисників, поранень зазнали понад 130.

Як повідомляв Укрінформ, на цьому тижні відбувся 50-ий обмін полоненими. Україна повернула додому 207 бійців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-