Єрмак - про злочини РФ щодо українських дітей: Кількість страждань безпрецедентна

Єрмак - про злочини РФ щодо українських дітей: Кількість страждань безпрецедентна

Укрінформ
Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак заявляє, що масштаби злочину і кількість страждань, завданих Росією українським дітям, безпрецедентні, Україна шукає рішення, щоб це зупинити.

Про це він сказав у своєму зверненні до учасників конференції «Російська війна проти дітей», що проходить у Ризі, передає Укрінформ.

«Масштаби злочину і кількість страждань, завданих Росією українським дітям, безпрецедентні. На жаль, для усіх нас глобальна система безпеки виявилася неефективною, не було запропоновано жодних рішень чи інструментів, щоб зупинити масштабну російську агресію. Нічого, щоб захистити наших людей, нічого, щоб зупинити викрадення українських дітей, нічого, щоб забезпечити їх безпечне повернення додому. Але ми не зупинимось і шукаємо рішення», - зазначив Єрмак.

Він зауважив, що Україна має свідчення знущання з дітей під час так званого оздоровлення в окупованому Криму, свідчення про те, як розділяли дітей з батьками у так званих фільтраційних таборах. Зараз, за його словами, росіяни роблять все можливе, щоб ускладнити способи повернення українських дітей в Україну: їх постійно переміщують, видають нові документи і російське громадянство, щоб стерти будь-які сліди. Вони також заохочують усиновлення українських дітей, чинять тиск на самих дітей через підкуп, погрози, розрив будь-яких зв’язків з родичами.

Читайте також: Маємо спочатку забрати своїх дітей в Росії, а потім подбати про їхні права і потреби - Зеленська

«Тому наш моральний обов’язок - знайти рішення, які працюють. Для цього ми маємо об’єднати міжнародну спільноту в глобальних зусиллях з повернення наших дітей. Зрештою ми маємо убезпечити дітей у всьому світі від подібних злочинів», - наголосив керівник ОП.

Він нагадав, що за ініціативи Президента України було започатковано план дій Bring Kids Back UA. Цей план дій охоплює всі аспекти цього трагічного питання - від повернення дітей до їх реабілітації, інтеграції, адвокації і повернення до сімейних форм виховання, від документування злочинів Росії до парламентської взаємодії.

Крім цього, розповів Єрмак, кілька тижнів тому було створено міжнародну робочу групу Bring Kids Back UA, співголовою якої є баронеса Гелена Кеннеді. Група об’єднує експертів високого рівня з гуманітарної, юридичної та дипломатичної сфер, а також визнаних фахівців у сфері захисту дітей.

І нарешті, за словами керівника ОП, було створено Міжнародну коаліцію країн з повернення українських дітей для координації спільних зусиль на рівні держав, і Україна дуже вдячна Канаді за цю ініціативу. 2 лютого відбудеться уже друга зустріч цієї коаліції, розповів Єрмак.

«У світі немає жодної країни, здатної самотужки впоратися з цим величезним викликом. Світові потрібно об’єднувати свої зусилля. Повернення усіх українських полонених та викрадених дітей - один з найважливіших пунктів запропонованої Президентом Формули миру, над реалізацією якої вже працює понад 80 країн з усіх континентів», - зазначив він.

Читайте також: Україна повинна виграти війну, аби повернути викрадених Росією дітей - американська правозахисниця

Керівник ОП також висловив вдячність депутатам ПАРЄ, які одноголосно минулого тижня ухвалили резолюцію на підтримку українських дітей. Документ закликає парламенти усіх держав Ради Європи ухвалити рішення, які б визнали депортацію, примусове переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей злочином геноциду, нагадав він.

Як повідомляв Укрінформ, агентство Reuters опублікувало масштабне розслідування про те, як російські посадовці та колаборанти викрадали українських дітей із тимчасово окупованих територій України.

За даними Єльського університету, понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років були незаконно вивезені до Білорусі з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого Володимира Путіна.

Україна верифікувала понад 19 тисяч депортованих та/або примусово переміщених дітей. За два роки війни до України вдалося повернути лише 388 таких дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-