Українські журналісти і посли G7 обговорили ситуацію зі свободою ЗМІ

Українські журналісти і посли G7 обговорили ситуацію зі свободою ЗМІ

Укрінформ
Посли країн «Групи семи» зустрілися з українськими журналістами та керівниками ЗМІ для обговорення стану свободи преси в нашій країні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The Kyiv Independent

«Свобода ЗМІ є фундаментальною основою успішної демократії», - зазначили посли в мережі X після зустрічі.

У зустрічі взяли участь головний редактор The Kyiv Independent Ольга Руденко, керівник проєкту Bihus.Info Денис Бігус, співзасновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов, виконавчий директор «Української правди» Андрій Боборикін, голова правління «Суспільного мовлення» Микола Чернотицький, керівник інформагентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко, заступниця гендиректора Укрінформу, Марина Сингаївська, журналіст Віталій Портников директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Читайте також: В СБУ заперечили причетність до протиправних дій щодо журналіста Ніколова - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, у середині січня журналіст Юрій Ніколов заявив, що невідомі намагалися проникнути до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами «ухилянт», «зрадник».

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури Києва розпочато кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню Ніколовим професійних обов’язків та переслідування його у зв’язку з професійною діяльністю. 21 січня у поліції повідомили, що встановили особи п’ятьох учасників протиправних дій щодо Ніколова.

Читайте також: Комітет захисту журналістів закликає владу України розслідувати факти тиску на медійників

Окрім того, 16 січня були опубліковані приховані зйомки, де працівники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info нібито вживають заборонені речовини.

Того ж дня керівник проєкту Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни у проєкті.

Читайте також: Комісія з журналістської етики вважає тиск на розслідувачів загрозою для демократії

17 січня в СБУ повідомили про відкриття кримінального провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info за ст. 359 КК (Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

У зв'язку з цими подіями Президент Володимир Зеленський наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

Фото: twitter.com/G7AmbReformUA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-