Це архаїзм із 90-х: Вигівський каже, що системності у перевищенні повноважень поліцейськими немає

Це архаїзм із 90-х: Вигівський каже, що системності у перевищенні повноважень поліцейськими немає

Укрінформ
Системності у тому, щоб поліцейські в Україні перевищували свої повноваження, немає.

Про це у інтерв’ю «РБК-Україна» заявив голова НПУ Іван Вигівський, передає Укрінформ.

«Це архаїзм із дев'яностих, коли міліціонери могли бити, катувати. У нас же зовсім інші механізми. Так, бувають поодинокі випадки перевищень, але вони вибухають на всю державу. Немає системності в цьому», - зазначив очільник поліції.

На його думку, з іншого боку, українські громадяни також мають бути правосвідомими.

«А в нас від поліції вимагають, щоб ми дотримувались норм. Проте є і громадяни, які самі поводяться максимально неадекватно, як у цьому випадку в Дніпрі, та не дотримуються норм поведінки та закону. Це не може бути однобока позиція», - вважає Вигівський.

Голова НПУ заявив, що поліція суттєво відрізняється від міліції. «Це зовсім інша філософія. В першу чергу – є захист та допомога людям. Ми намагаємось робити все, щоб держава була у безпеці», - пояснив він.

Як повідомлялося, 29 серпня правоохоронці затримали поліцейського, який під час патрулювання застосував проти чоловіка табельну зброю та завдав йому смертельного поранення.

Встановлено, що у той день в одному із районів Дніпра двоє патрульних поліцейських зупинили авто, у якому перебували, зокрема, діти. На вимогу вийти із авто водій і пасажири відповіли відмовою. Правоохоронці почали силою витягали потерпілих із автомобіля та застосували газовий балончик.

Читайте також: У Нацполіції ідентифікували близько 900 поліцейських, які перейшли на бік загарбників

Один із поліцейських застосував під час бійки табельну зброю та здійснив три постріли у спину чоловіку. Від отриманих вогнепальних поранень той помер на місці.

Держбюро розслідувань за фактом застосування правоохоронцем табельної зброї, що призвело до загибелі людини, відкрило кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115, ч. 3 ст. 365 (умисне вбивство; перевищення службових повноважень працівниками правоохоронного органу) ККУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-