Розстріл Майдану: заочно судитимуть ще дев’ятьох «беркутівців»

Розстріл Майдану: заочно судитимуть ще дев’ятьох «беркутівців»

Укрінформ
До суду скерований обвинувальний акт стосовно дев’яти міліціонерів роти спецпризначення ПМОП «Беркут», які застосували до учасників акцій мирного протесту на Майдані Незалежності 20 лютого 2014 року табельну зброю.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора, передає Укрінформ.

Розслідування встановило, що 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у центрі Києва обвинувачені виконали незаконний наказ та скоїли у співучасті з іншими правоохоронцями низку тяжких та особливо тяжких злочинів, організованих вищим керівництвом держави.

Вони застосували до учасників акцій протесту табельну гладкоствольну й автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами. В результаті цього загинули 48 та отримали вогнепальні поранення 90 людей.

У подальшому знаряддя вчинення злочину були викрадені, пошкоджені та приховані. Під час розслідування частину зброї знайшли й ідентифікували.

Читайте також: Засуджені до трьох років «беркутівці» Ейсмонт і Мохонь досі не у в’язниці - прокурор

Обвинуваченим інкриміновані умисні вбивства та закінчені замахи на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту, вчинення терористичного акту, викрадення табельної вогнепальної зброї, незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, а також перевищення службових повноважень (п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 2 ст. 15 п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 258, ч. 2 ст. 262, ст. 340, ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України).

У зв’язку з переховуванням обвинувачених на території Росії та набуттям ними громадянства РФ справа в суді розглядатиметься за спеціальною заочною процедурою (in absentia).

Як нагадали у Офісі генпрокурора, за вчинення цих злочинів восени 2023 року до суду були скеровані обвинувальні акти стосовно ще 11 міліціонерів роти спеціального призначення ПМОП «Беркут», підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 30 листопада 2013 року у центрі Києва відбувся силовий розгін студентського Майдану – протесту, який виник проти рішення уряду зупинити підготовку до Угоди про асоціацію з ЄС. Спецпідрозділ «Беркут» жорстоко побив десятки людей. Це стало переломним моментом, після якого розпочалася Революція гідності, яка супроводжувалася кров’ю і насильством з боку правоохоронців. Апогеєм став розстріл 48 учасників протесту 20 лютого 2014 року.

Читайте також: Розслідування справ Майдану: у ДБР заявили, що перебувають на фінішній прямій

Після втечі експрезидента Віктора Януковича і його оточення до Росії в Україні створили спеціальний підрозділ, який розслідує «справи Майдану» – злочини стосовно учасників Революції гідності.

За словами прокурора у справах Майдану Івана Бабенка, розслідування і слухання у судах «справ Майдану» може тривати близько 20 років.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-