Політолог назвав «дерусифікацію знизу» особливим трендом суспільних настроїв 2023 року

Політолог назвав «дерусифікацію знизу» особливим трендом суспільних настроїв 2023 року

Укрінформ
Особливим трендом суспільних настроїв у 2023 році була так звана дерусифікація знизу.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав науковий директор фонду «Демініціативи», професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Важливим результатом 2023 року є те, що йде дерусифікація знизу. Дуже важливо, що люди самі хочуть переходити на українську мову. Ця тенденція намітилась ще до великої війни, коли встановився консенсус, що українська має бути єдиною державною мовою. Зараз вже нова тенденція - до переходу на українську», - сказав політолог.

Він відзначив ще одну цікаву тенденцію. Зокрема, у 2023 році кількість людей, які ідентифікують себе як етнічних росіян, зменшилась до 6%, а прихильників московського патріархату - до 7-8%. «Це серйозне падіння показників», - зауважив експерт.

Читайте також: Більш як половина українців дивляться у майбутнє з надією - політолог

Гарань наголосив, що російськомовні люди залишаються легітимною частиною українського суспільства, і є суспільний консенсус у розумінні недоторканності зони приватного спілкування.

Як повідомлялося, у 2023 році було затверджено понад 40 обласних та місцевих програм розвитку і функціонування української мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-