Цьогоріч в Україні надрукують понад 37 тисяч підручників шрифтом Брайля - Зеленська

Цьогоріч в Україні надрукують понад 37 тисяч підручників шрифтом Брайля - Зеленська

Укрінформ
Цього року в Україні надрукують понад 37 тисяч примірників підручників шрифтом Брайля.

Про це розповіла у Телеграмі з нагоди Всесвітнього дня абетки Брайля перша леді України Олена Зеленська, передає Укрінформ.

"30 тисяч підручників, надрукованих шрифтом Брайля, у 2023 році виготовили для українських школярів. Шість крапок, комбінації яких утворюють літери й цифри, люди з порушеннями зору читають на дотик. І безумовно, ця опція має бути доступна нашим школяркам і школярам. У 2024 році надрукують понад 37 тисяч примірників підручників шрифтом Брайля", - зазначила Зеленська.

За її словами, загалом для українських учнів, які мають порушення зору, такі підручники виготовлятимуть на регулярній основі. "Це відбувається в межах флагманського проєкту «Освіта для всіх», який Міністерство освіти і науки реалізує на виконання Національної стратегії зі створення безбарʼєрного простору в Україні", - зауважила перша леді. 

Вона розповіла, що до адаптації підручників залучили експертів зі спеціальної педагогіки, які мають професійні компетентності та практичний досвід, адже підручник рельєфно-крапковим шрифтом має передавати графіки, малюнки, формули, карти без зміни змісту й складності навчального завдання та обов’язково містити повний матеріал, без скорочення.

Читайте також: У Києві презентували інклюзивну іграшку для вивчення шрифту Брайля

"Шість крапок колись змінили життя людей із порушеннями зору. Нині шість крапок покликані усунути бар’єр в українській освіті, а кількість таких підручників має повністю задовольнити потребу дітей. Бо це і є рівні можливості, за які боремося", - наголосила Зеленська.

Як повідомлялося, 4 січня відзначають Всесвітній день абетки Брайля, в день народження її автора. 

Абетку Брайля було створено з метою допомогти незрячим людям. Це особливі тактильні символи, що дозволяють незрячим читати нарівні з іншими людьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-