Головного ката «Ізоляції» засудили до 15 років тюрми

Головного ката «Ізоляції» засудили до 15 років тюрми

Укрінформ
Шевченківський районний суд Києва засудив до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна екскоменданта катівні «Ізоляція» Дениса Куликовського («Палича»).

Про це повідомляє Суспільне, передає Укрінформ.

Як зазначається, суд ухвалив визнати винним та призначити Куликовському покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Початок виконання вироку рахуватиметься з 9 листопада 2021 року.

Блогер та журналіст Станіслав Асєєв, який довгий час пробув у полоні в «Ізоляції», розповідав, що під час ув'язнення зазнавали жорстокого побиття і навіть насильства з боку Куликовського. За його словами, крики людей Куликовський наказував заглушати радянськими піснями, які співали самі в'язні.

Своєю чергою в СБУ додали, що за даними слідства, з жовтня 2014 року до лютого 2018 року Куликовський організував незаконне ув’язнення понад 20 потерпілих.

Перед цим людей викрадали прямо посеред вулиці або з власних помешкань представники окупаційного «МДБ», яке координує російська ФСБ.

У застінках ув’язнених піддавали жорстоким тортурам, у тому числі імітували розстріли, застосовували струм, а також тривалий час утримували без їжі та води.

На підставі зібраних СБУ доказів суд визнав Куликовського винним за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації); ч. 1 ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань); ч. 1 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією); ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Як повідомлялося, працівники Служби безпеки України затримали Куликовського у 2021 році. Йому висунули обвинувачення в організації та особистій участі в тортурах над українськими військовополоненими та цивільними заручниками в незаконній тюрмі «Ізоляція», що в Донецьку. Свою участь у катуваннях та допитах людей у «Ізоляції» Куликовський підтвердив під час допиту, відеозапис якого опублікували незадовго після затримання фігуранта справи.

Читайте також: Лікарці з Маріуполя, яка здала ворогу сімох поранених захисників, присудили довічне

Розслідування справи завершили у червні 2022 року, після чого передали до суду.

«Ізоляція» - російська катівня в Донецьку, утворена після окупації міста у 2014 році. Це територія колишнього заводу ізоляційних матеріалів, до російського вторгнення там працював мистецький простір «Ізоляція». Тюрма має статус секретної. Вироки, за якими утримувані перебувають в «Ізоляції», виносять незаконними судами терористичної «ДНР», відомі численні випадки тортур. Переважно в «Ізоляції» утримують проукраїнських полонених.

Фото: Олег Горбачов / Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-