Учасник нападу на журналістів «Схем» в Укрексімбанку поновлений на посаді - рішення суду

Учасник нападу на журналістів «Схем» в Укрексімбанку поновлений на посаді - рішення суду

Укрінформ
Голосіївський райсуд Києва поновив на посаді директора департаменту банківської безпеки АТ «Укрексімбанк» Ігоря Тельбізова - учасника нападу на знімальну групу «Схем» (Радіо Свобода), якого раніше визнали винним у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що таке рішення колегія суддів Голосіївського райсуду на чолі з суддею Жанною Кордюковою ухвалила 27 грудня 2023 року.

"Суд визнав незаконним указ про звільнення Ігоря Тельбізова з "Укрексімбанку", посилаючись на те, що це сталось "за вчинення кримінального проступку", що згідно з трудовим законодавством не може бути підставою для таких дій. Суд також звернув увагу, що Тельбізов під час роботи в банку не був ознайомлений з Кодексом поведінки (етики), порушення якого також було однією з підстав його звільнення", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що на підставі цього суддівська колегія ухвалила рішення поновити Тельбізова на посаді директора з банківської безпеки та стягнути з державного банку середній заробіток за час "вимушеного прогулу" з 12 листопада 2021 року, коли він був звільнений. Це – близько 8 мільйонів гривень із розрахунку по 14 тисяч 460 гривень за робочий день.

Крім цього, Голосіївський суд також ухвалив рішення про виплату державним «Укрексімбанком» моральної компенсації обвинуваченому Тельбізову у розмірі 200 тисяч гривень, встановивши, що "було спаплюжено його бездоганну репутацію".

Голова правління АТ «Укрексімбанк» Сергій Єрмаков у коментарі Радіо Свободи повідомив, що державна установа буде подавати апеляцію на таке рішення суду.

«Як і у випадку зі схожим рішенням суду по іншому працівнику банку Осіпову, позиція банку залишається без змін – ми будемо подавати апеляцію. Чинників для того, щоб діяти іншим чином у нас немає», – заявив Єрмаков.

Наразі рішення Голосіївського районного суду Києва не набрало законної сили, але суддівська колегія вже поновила Ігоря Тельбізова на посаді у банку та зобов’язала виплатити йому заробітну плату за місяць. У представників державного «Укрексімбанку» є 30 днів з моменту проголошення рішення на подання апеляції.

Як повідомляв Укрінформ, знімальна група програми "Схеми" заявила про напад 4 жовтня під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку. За інформацією журналістів, голові правління цієї фінансової установи Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео.

Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти.

Читайте також: На журналіста Ткача напали під час зйомок на Київщині

Пізніше журналісти "Схем" заявили, що відновили відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу. На цьому відео, зокрема, за інформацією журналістів, зафіксовані голова правління банку Євген Мецгер, директор департаменту інформаційної політики Укрексімбанку Володимир Пікалов, директор департаменту банківської безпеки Укрексімбанку Ігор Тельбізов та інші.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу).

Згодом двох працівників «Укрексімбанку», які напали на журналістів програми «Схеми», поновили на посадах, але потім звільнили. Суд визнав виннними колишніх директора департаменту банківської безпеки «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова й начальника управління внутрішньої безпеки установи Олега Осіпова. Обох – за ч.1 та ч.2 статті 171 та ч.1 статті 126 («Побої та мордування»).

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-