Наркотики і схеми: у НАБУ розповіли, як криптовалюту використовують злочинці

Наркотики і схеми: у НАБУ розповіли, як криптовалюту використовують злочинці

Самохвалов запитує
Укрінформ
Криптовалюту найчастіше використовують під час торгівлі наркотиками і у шахрайських злочинах.

Про це розповів заступник директора Національного антикорупційного бюро Денис Гюльмагомедов у програмі Укрінформу «Самохвалов запитує».

«Криптовалюта починає займати одне з провідних місць у вчиненні переважно некорупційних злочинів. У більшій мірі зараз формується практика використання криптовалюти у різних видах шахрайств і злочинах, пов’язаних з обігом наркотиків», - сказав він.

За словами посадовця, криптовалюта дозволяє злочинцям зберегти анонімність, оскільки її обіг у світі ще не повністю урегульований.

Водночас під час скоєння корупційних злочинів криптовалюта поки що використовується нечасто, повідомив Гюльмагомедов.

Висловлюючись стосовно затримання народного депутата Андрія Одарченка, якого співробітники бюро викрили на підкупі біткоїнами голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма, посадовець зазначив, що це був перший випадок, коли криптовалюта була предметом неправомірної вигоди, хоча детективи не вперше стикалися з криптовалютою під час розслідування корупційних злочинів.

«У нас є декілька успішних кейсів, коли було виявлено криптовалюту, яку ми арештовували як активи, які можуть бути використані для конфіскації», - сказав він.

Читайте також: Суд конфіскував у Князєва «подарунок» у вигляді оренди квартири на столичних Липках - НАЗК

Як повідомлялося, 21 листопада поточного року детективи НАБУ викрили народного депутата від "Слуги народу" Андрія Одарченка на спробі підкупу біткоїнами голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма.

За версією слідства, народний депутат у серпні 2023 року запропонував голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури хабар за забезпечення прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець продовжує обіймати посаду ректора.

За це пообіцяв надати неправомірну вигоду у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тисяч доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-