Голова ВККС заявив, що у нього немає російського паспорта, і попросив посилену охорону

Голова ВККС заявив, що у нього немає російського паспорта, і попросив посилену охорону

Укрінформ
Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Роман Ігнатов назвав безпідставними і необгрунтованими звинувачення на його адресу у начебто наявності громадянства Російської Федерації.

Про це він заявив на брифінгу в Укрінформі.

«З часу, коли я був обраний головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, моє життя, на жаль, почало дуже швидко, стрімко змінюватися на гірше. Це пов’язано з тим, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України починає кваліфікаційні процедури, у тому числі до деяких суддів ліквідованого ОАСК. ...Враховуючи ті обставини, які з’явилися, а саме безпідставні, необгрунтовані звинувачення мене в тому, що я начебто маю російське громадянство, я з цією метою і вийшов на брифінг, щоб висловити свою позицію», - сказав Ігнатов.

За його словами, він має інформацію від «компетентних людей» про підготовку «провокації і тиску і на інших державних службовців Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що пов’язано з тими кваліфікаційними процедурами, в які входить зараз ВККС».

Читайте також: Член ВККС: Кожна друга посада в апеляційних судах - вакантна

«Є всі підстави побоюватися як за своє здоров’я, так і за своє життя, і я не виключаю провокації відносно себе. Тому я звертаюся до суспільства і до представників Державної служби охорони, а також органів поліції, щоб мені надали у зв’язку з цим посилену охорону, тому що я... побоююся навіть пересуватися додому на автомобілі і змушений буду жити поки що у стінах ВККС», - заявив голова ВККС.

Він стверджує, що 15 вересня 2023 року щодо нього «було незаконно внесено в ЄРДР (відомості) за статтею 111 частини 2 (Кримінального кодексу України - ред.) - це державна зрада, яка скоєна під час воєнного стану». За словами Ігнатова, йдеться про період проведення антитерористичної операції: «Це обставини мого перебування у полоні, які перевіряються в іншій справі. Я передав перелік документів на 174 аркушах, які повністю спростовують всі доводи, які були там поставлені».

Щодо нібито наявності у нього російського громадянства Ігнатов пояснив, що у липні 1991 року за направленням Луганської обласної прокуратури вступив до Саратовського юридичного інституту і таким чином опинився в Росії. Після закінчення Саратовської державної академії права і проходження спеціалізованої практики він повернувся у Луганськ і намагався влаштуватись на роботу. «Я вибрав місто Петрозаводськ, тому що там були кращі умови. Тоді в мене був радянський паспорт, у якому не було російської відмітки, як і не було української відмітки. Тобто до 1997 року я був апатридом - особою без громадянства», - поінформував Ігнатов.

За його словами, лист Служби зовнішньої розвідки, в якому йдеться про начебто наявність у нього громадянства РФ, він отримав у відповідь на запити до силових відомств, які займаються питаннями нацбезпеки, зокрема до СЗР, СБУ, ГУР. У листах останніх двох відомств, як стверджує Ігнатов, про підтвердження наявності у нього начебто громадянства РФ не йшлося.

Читайте також: Справа про хабар: суддю Київського апеляційного суду залишили під вартою

Він нагадав, що пройшов конкурсну процедуру добору до ВККС відповідно до процедури. На першому пленарному засіданні 6 червня 2023 року члени ВККС обрали його головою.

«Мене знищують інформаційно, мене знищують психологічно. Звісно, я буду боротися», - заявив Ігнатов.

За його словами, «якщо ситуація набуде критичних масштабів», він буде змушений «просити політичного притулку».

«Я не хочу бути Гонгадзе номер два. Я чесно кажу. Тому що я пройшов полон, я пройшов катування», - заявив Ігнатов.

Як повідомлялося, за даними засобів масової інформації, російське громадянство в Ігнатова виявила Служба безпеки України.

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів України заявили, що зроблять запити для невідкладного підтвердження або спростування інформації про ймовірну наявність у її голови громадянства Росії.

Головою ВККС Ігнатов обраний у червні поточного року.

Раніше мережею ширилися чутки про наявність у судді паспорта Російської Федерації. Сам Ігнатов усе заперечував і раніше.

Фото: ВККС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-