СБУ викрила трьох проросійських агітаторів, серед них - учасниця заворушень біля Київської лаври

СБУ викрила трьох проросійських агітаторів, серед них - учасниця заворушень біля Київської лаври

Укрінформ
Кіберфахівці Служби безпеки України викрили ще трьох ворожих інтернет-агітаторів, серед яких – соратниця координаторки масових заворушень біля Києво-Печерської лаври та прибічник «єдиної московської церкви».

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Встановлено, що фігуранти називали збройну агресію Росії «внутрішнім громадянським конфліктом» в Україні, також займалися дискредитацією українських захисників та розпалювали релігійну ненависть.

Для ведення інформаційно-підривної діяльності на користь Російської Федерації ворожі поплічники використовували власні акаунти в соцмережах та популярних месенджерах. Там вони публікували «авторський» деструктивний контент або репостили антиукраїнські заклики прокремлівських провокаторів із України й «топових» російських пропагандистів.

Одну з агітаторів співробітники СБУ викрили в Києві. Нею виявилася 42-річна соратниця координаторки масових заворушень, що відбулися біля Києво-Печерської лаври навесні поточного року.

Під час згаданих подій зловмисниця закликала людей чинити опір законним діям правоохоронців. Ворожу агітацію вона «розганяла» через власні сторінки у Фейсбуці й Телеграмі із загальною аудиторією майже 5 тисяч підписників.

Другого агітатора правоохоронці викрили в Боярці Київської області. Зловмисник поширював наративи Кремля про «єдину московську церкву» в Україні й тим самим намагався розхитувати внутрішньо-політичну обстановку в регіоні.

Читайте також: На Донеччині затримали інформаторку, яка працювала на росіян через священника з УПЦ МП

Для поширення провокативних дописів чоловік адміністрував власні сторінки у Фейсбуці, Телеграмі та Вайбері, а також у заборонених «Одноклассниках» і «Вконтакте» із загальною аудиторією 5 тисяч підписників.

Як з'ясувало слідство, на початку повномасштабного вторгнення в Україну загарбників фігурант написав заяву до «управління президента Росії по роботі зі зверненнями громадян та організацій» на отримання російського громадянства.

Третю агітаторку СБУ викрила в Харкові. Зловмисницею виявилася 47-річна місцева жителька, яка викладала у соцмережах фейкові сюжети російського «воєнкора» Олександра Сладкова про війну в Україні.

Під час боїв за Маріуполь Донецької області жінка поширила сфабриковане росіянами відео, спрямоване на дискредитацію захисників «Азовсталі».

Читайте також: На Запоріжжі затримали церковну хористку УПЦ МП за коригування ударів російської армії

За першими двома фактами матеріали справ скеровані до суду, за останнім – триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді СБУ затримала двох прокремлівських інтернет-агітаторів, які публічно виправдовували російську збройну агресію, героїзували загарбників та вихваляли колишній СРСР.

Одним зі зловмисників виявився колишній співробітник пенітенціарної служби з Івано-Франківської області, іншим – житель Харкова.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-