Створення органу співрегулювання у сфері онлайн-медіа: Укрінформ увійшов до складу робочої групи

Створення органу співрегулювання у сфері онлайн-медіа: Укрінформ увійшов до складу робочої групи

Укрінформ
Сформовано робочу групу, яка започатковує процес створення органу співрегулювання у сфері онлайн-медіа.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

“12 грудня із кандидатів, яких висунули онлайн-медіа, було сформовано робочу групу, яка надалі працюватиме над створенням органу спільного регулювання у цій сфері. До неї увійшли 12 осіб – стільки передбачає Закон “Про медіа” і саме стільки кандидатів було подано від онлайн-медіа”, - ідеться у повідомленні.

Оскільки кількість претендентів відповідала передбаченому складу робочої групи, то рейтингове голосування не проводилося і зустріч її учасників відбувалася онлайн.

За словами відповідальної секретарки, членкині Національної ради Олени Ніцко, “загалом до складу цієї робочої групи було подано 15 заяв. Однак три заяви були відхилені: одна надійшла пізніше від встановленого терміну (ТОВ “СЛМ Новини” (fakty.com.ua), а інші дві – від суб’єктів, що не були на той час зареєстровані як онлайн-медіа (ПрАТ “Телерадіокомпанія Люкс” (24tv.ua) і Dsnews.ua (“Ділова столиця”)”.

Ніцко назвала сьогоднішній день дуже важливим для медіаіндустрії, адже співпраця з онлайн-медіа, які лише нещодавно увійшли у сферу регулювання Нацради, тільки розпочинається. Медіарегулятор має тривалий досвід взаємодії з лінійними медіа, разом вони працюють у робочій групі зі створення правил захисту прав дітей у медіа. А спільна робота над правилами висвітлення окремих тем з онлайн-медіа нині започатковується. Вона запросила приєднатися представників онлайн-медіа до створеної при Національній раді робочої групи з питань захисту дітей.

Отже, надалі над створенням статуту та установчих документів органу спільного регулювання у сфері онлайн медіа працюватиме робоча група у складі:

  • Леонід Бігунов-Новіков – висунений ТОВ «Національні інформаційні системи» (podrobnosti.ua);
  • Руслан Казновський – сайт «GamingPost.net»;
  • Вікторія Мурована – АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»;
  • Катерина М’яснікова – ТОВ «Телерадіокомпанія «А.С.С.»;
  • Галина Петренко – ТОВ «Детектор медіа»;
  • Оксана Романюк – ГО «Інститут масової інформації»;
  • Катерина Рошук – «Букви» (bukvy.org).
  • Марина Сингаївська – Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ»;
  • Тетяна Снопко– онлайн-медіа «Главком» (ТОВ «Українські медійні системи»);
  • Микола Типусяк – «ЕСПРЕСО» (ТОВ «Голдберрі») (espreso.tv);
  • Андрій Філіппський – онлайн-видання «Репортер» (ТОВ «Редакція газети «Репортер»);
  • Сергій Яригін – ГО «Об’єднання Толока» («Студія Толока»).

Виконавча директорка Національної асоціації медіа Катерина М’яснікова, яка є серед авторів Закону “Про медіа”, поінформувала про завдання, що стоять надалі перед робочою групою.

Вона зауважила, що особливим завданням саме цього органу співрегулювання є визначення критеріїв віднесення осіб до суб’єктів у сфері онлайн-медіа.

Читайте також: Нацрада зареєструвала 20 нових онлайн-медіа

Учасники робочої групи обмінялися думками щодо організації своєї роботи. Зокрема вони ще раз обговорили питання про те, що тільки зареєстровані в Національній раді суб’єкти можуть брати участь у роботі органу співрегулювання. Такою є норма частини третьої статті 94 Закону України “Про медіа”.

Водночас Ніцко наголосила, що це лише перший етап. На наступних етапах – створення робочих груп для розробки кодексів мовлення, обрання експертних колегій – інші представники онлайн-медіа, які до того часу вже встигнуть зареєструватися, зможуть долучитися до роботи органу спільного регулювання. Крім того, на запрошення у ньому зможуть працювати і фахові спеціалісти, науковці.

Вона побажала учасникам плідної роботи, а Національна рада зі свого боку готова надавати організаційну допомогу робочій групі.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення перепризначила двох своїх представників у Миколаївській та Івано-Франківській областях.

Фото: nrada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-