Колишній власкор Укрінформу випустив посібник «Журналістика інформаційного агентства»

Колишній власкор Укрінформу випустив посібник «Журналістика інформаційного агентства»

Укрінформ
Вийшов навчальний посібник «Журналістика інформаційного агентства» колишнього власкора Укрінформу в Рівненській області, заслуженого журналіста України Віктора Мазаного.

Про це Укрінформу повідомила доктор наук із соціальних комунікацій, науковий рецензент видання, професор Ольга Мітчук.

«Це перше в Україні видання про специфіку функціонування інформаційного агентства, створене практиком на основі його тридцятирічного досвіду роботи в Укрінформі», – сказала Мітчук.

За її словами, автор демонструє, як реалізовують принципи редакційної політики щодо культури на­писання новини, інтерв′ю, коментаря – найголовніших жанрів інформаційних агентств.

Спираючись на свої та колег публікації в Укрінформі, широку вітчизняну і зарубіжну теоретичну базу, Віктор Мазаний по­яснює сутність жанроутворюючого інструментарію новини, який служить для оперативного, достовірного, об’єктивного, збалансованого відображен­ня подій.

Як правильно писати заголовок новини інформаційного агентства, і чому він відрізняється від газетного? Відповідь на це також є у книжці – вказано на функції заголовка, варіанти його синтаксичних конструкцій, доведено, як він логічно виникає із масиву інформації про подію.

Також проаналізовано відмінність між заголовками одних і тих же новин на сайті інформагентства українською та іноземними мовами.

Розкрито методику написання новини, зокрема, головної складової – ліду. Це своєрідний лайфхак, який допомагає висвітлювати те, що відбуваєть­ся, за стандартами агентств. На набутті вміння формулювати лід звернуто особливу увагу, адже той, хто освоїв це мистецтво, завжди буде успішним, задоволеним від своєї творчої праці – він збагне принадність та красу лаконічного тексту.

Читайте також: Україна разом з партнерами запускає новий креативний інструмент з протидії дезінформації

«Можна ствер­джувати, що лід – це маленьке диво журналістики, яке спонукає писати ко­ротко і сильно. Писати коротко не означає писати найгірше. Це означає писати найкраще. Але таке можливе лише тоді, коли створюєш текст усвідомлено, іншими словами, – коли володієш жанром. Світові школи журналістики своїх новачків зобов’язують тижнями пи­сати тільки новини, бо вважається, що інакше журналіст ніколи не стане професіоналом», – зазначає автор у передмові.

Сформульована у посібнику методика передбачає вимоги та обмеження, без виконання яких новина не стане новиною. Важливим є тлу­мачення інформаційного приводу, розуміння надійності джерел, принципу відокремлення факту від коментаря, значення цитати, ролі контекстів і бекграунду тощо.

Читайте також: Українські книги представили на франкомовному фестивалі Північної Америки

Посібник Віктора Мазаного має при­клади його новин і коментарів українською та англійською мовами, що в різні роки вийшли на сайті агентства. Вони, а також вміщені тут зразки інтерв’ю автора, демонструють творчу лабораторію якісного медіа.

Ще одним рецензентом посібника є доктор наук із соціальних комунікацій, професор Володимир Садівничий із Сумського державного університету.

Фото: ФБ/ Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-