Президент і перша леді взяли участь у заходах до 90-х роковин Голодомору

Президент і перша леді взяли участь у заходах до 90-х роковин Голодомору

Фото
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський і його дружина Олена взяли участь у заходах до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років – геноциду українського народу.

Як повідомляє пресслужба Президента, в Успенському соборі Києво-Печерської лаври президентське подружжя долучилося до молитви пам’яті жертв голодоморів в Україні.

У молитовному заході також узяли участь предстоятелі церков і духовні лідери релігійних організацій, військові капелани, військовослужбовці Сил безпеки та оборони України.

Також були присутні Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, командувачі та керівники військових і правоохоронних органів.

Після завершення молитви глава держави та представники військово-політичного керівництва й духовенства пройшли до Національного музею Голодомору-геноциду.

Читайте також: Атака по Україні у роковини Голодомору є черговим проявом підступності РФ - Шмигаль

У ході також узяли участь Президент Латвії Едгарс Рінкевичс, Президент Швейцарії Ален Берсе, Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, голови та члени іноземних парламентів, представники дипломатичного корпусу.

Під удари дзвона Президент України та перша леді встановили лампадки до монумента «Гірка пам'ять дитинства».

У Києві відбулася церемонія вшанування пам’яті жертв голодоморів / Фото: Кирило Чуботін. Укрінформ

Як заявив Володимир Зеленський у Фейсбуці, «90 років минуло. Сьогодні звучатимуть наші молитви. І звучатимуть наші слова на захист справедливості. І буде видно нашу солідарність - солідарність усіх вільних людей, які запалять свічки пам’яті на знак того, що Україна ніколи не забуде своїх людей, чиї життя були забрані Голодомором-геноцидом».

Він зауважив, що «коли в ніч перед днем пам’яті жертв геноциду звучала робота нашої ППО, коли працює зброя наших воїнів для захисту життя України, коли наші рятувальники ДСНС ліквідовують наслідки ворожих обстрілів і допомагають людям, ми знаємо, що Україну не зламати, не підкорити й не знищити».

Президент підкреслив, що Україна збережеться і буде вільною, і йтиме шляхом свободи разом із тими у світі, кого поважає і хто поважає її. Це лише наш вибір - і так завжди буде, додав він.

За словами Зеленського, сьогодні молитви, прагнення до справедливості та вогонь, що символізує національну пам’ять, об’єднає українську націю.

Читайте також: Зеленський подякував усім державам, які визнали Голодомор злочином проти України

«Ми ніколи не забудемо того, через що довелося пройти Україні. І обов’язково зупинимо новий геноцид, який Росія, що успадкувала злочинність тоталітаризму, принесла на нашу землю. Вічна памʼять усім жертвам Голодомору-геноциду! Вічна вдячність усім, хто боровся й бореться за свободу України», - зазначив він.

Як повідомлялося, цієї суботи, 25 листопада, в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів.

Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Українці у ХХ сторіччі пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-