Евакуйовані в Туреччину діти з одеського сиротинця зараз у комфорті й безпеці - дружина посла

Евакуйовані в Туреччину діти з одеського сиротинця зараз у комфорті й безпеці - дружина посла

Фото
Укрінформ
Евакуйовані до Туреччини вихованці одеського будинку дитини «Сонечко», які майже рік перебувають в Анкарі, забезпечені всім необхідним для комфортного перебування, навчання та розвитку, а також медичною допомогою.

Про це Укрінформу розповіла дружина посла України в Туреччині Катерина Боднар.

“Наприкінці листопада минулого року в рамках ініціативи перших леді України та Туреччини 34 вихованці одеського Будинку дитини «Сонечко» разом із персоналом та медиками були евакуйовані в Анкару. Ми вдячні Туреччині, пані Еміне Ердоган, керівництву та персоналу дитячого будинку в Анкарі за піклування та турботу про наших дітей. Вони почуваються тут комфортно, а головне - в абсолютній безпеці. Посольство України в Туреччині підтримує постійний зв'язок із закладом і допомагає необхідним”, - сказала Боднар.

Читайте також: З небезпечних територій Херсонщини вже евакуювали 287 дітей з родинами

За її словами, двоє діток повернулися в Україну: одну з них усиновили, а інша повернулась у власну сім'ю.

Дружина посла зауважила, що більша частина евакуйованих в Анкару малюків потребують особливого догляду, зокрема медичного.

“Серед діток є хлопчик з дуже рідкісним діагнозом..., лікарі в Анталії взялися за його лікування. Вже були проведені перші операції.., заплановані наступні операції. Ми вдячні турецьким лікарям за цю допомогу, завдяки якій дитина матиме шанс на повноцінне життя та майбутнє”, - сказала Катерина Боднар.

За її словами, ще один маленький вихованець, який не ходив і було мали віри, що це колись станеться, зараз навіть може бігати. Також проходить лікування хлопчик, який мав потребу у спецапараті. Страхування покривало лише частину витрат, і решту суми пожертвували дипломати.

Читайте також: Представники ООН і посли Швеції та Фінляндії відвідали евакуйованих із Куп’янського району

Дружина посла також подякувала за допомогу благодійникам, серед яких компанії Onur та Baykar, Організація Червоного Півмісяця, Асоціації солідарності з шукачами притулку та мігрантами SGDD - ASAM, дипломати іноземних посольств в Анкарі, АТ “ФЕД”, Українська спілкав Анкарі, а також волонтерам.

Директорка Анкарського дитячого будинку Серап Саглам запевнила, що у закладі організовано все необхідне для перебування дітей, вихователів та медичного персоналу з України.

“Ми навіть розуміємо одне одного без перекладачів. Діти вивчили найчастіше вживані слова турецькою мовою, ми знаємо кілька десятків слів українською”, - зазначила вона.

Евакуйовані в Туреччину діти з одеського сиротинця перебувають у комфорті і безпеці / Фото: Ольга Будник, Укінформ

За її словами, дев'ятеро дітей відвідують навчальні заклади поза дитбудинком: четверо ходять у звичайний дошкільний заклад, ще для чотирьох створено спецклас у турецькій школі, одна дитина відвідує звичайну школу.

Водночас тричі на тиждень команда педагогів Української спілки в Анкарі проводить з дітьми заняття з розвитку мовлення, української мови, гімнастики і народних танців.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2022 року до столиці Туреччини евакуювали 34 вихованців одеського будинку дитини «Сонечко» разом із персоналом та медиками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-