Із січня ТВ-канали мають забезпечити 90% ефіру державною мовою - Офіс мовного омбудсмена

Із січня ТВ-канали мають забезпечити 90% ефіру державною мовою - Офіс мовного омбудсмена

Укрінформ
Із січня 2024 року українські телеканали будуть зобов'язані забезпечити 90% ефірного часу державною мовою, змінюються і вимоги щодо формату передач.

На цьому наголосила перша заступниця керівника Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови Аліна Шпак в інтерв'ю Радіо Культура, коментуючи звернення мовного омбудсмена Тараса Кременя до загальнонаціональних мовників із проханням припинити використовувати двомовність в ефірах, передає Укрінформ.

За її словами, сьогодні діють норми, які чітко визначають, що таке україномовна передача і який обсяг мовлення повинен бути українською. Формально мовники їх дотримуються. Проте по факту виникають питання. "Насправді сьогодні найбільшим таким проблемним моментом, чому і було це звернення, є те, що саме новинарні передачі, в передачах, де багато включається експертів, в ефірі йдуть російською мовою... Але це хибна презумпція. І ми насправді отримуємо чимало звернень від громадян про те, що їх це зачіпає, особливо сьогодні", — констатувала Аліна Шпак.

Читайте також: Мовний омбудсмен Кремінь відвідав Українську суботню школу в Любляні

Також вона зауважила, що новинарні формати дуже часто передбачають формат, коли учасники, які включаються, спілкуються недержавною мовою. "Тому ми і наголошуємо, що ця ситуація, м'яко кажучи, насторожує", - сказала перша заступниця керівника Секретаріату мовного Омбудсмена.

Як зазначила Шпак, юридично в ефірах українських телеканалів може застосовуватись і недержавна мова, однак - у певних квотах і часових проміжках. "Наприклад, між 7 ранку і 18 годиною дня, так само часовий проміжок між 18-ю і 22-ю вечора, частина української мови має бути не менше 75% в ефірі. І тут є нюанс, тому що це рахується за тиждень. І, в принципі, ці квоти дотримуються. Ми не фіксували якогось порушення цих квот в ефірі. Але з 1 січня такий відсоток має бути уже 90%. Тобто, телеканали зобов'язані будуть забезпечити 90% ефірного часу державною мовою в межах оцих часових проміжків впродовж тижня", - сказала вона.

Окрім того, зі слів Шпак, з наступного року змінюються і вимоги щодо україномовної передачі. "З 1 липня 2024 року україномовною передачі буде вважатися передача, де і учасники, і ведучі мають говорити державною мовою. Допускаються окремі репліки, окремі включення з місця подій, недержавною. Але ведучі і всі запрошені учасники мають послуговуватися державною мовою. Це юридична складова", - підкреслила представниця Офісу мовного омбудсмена.

Читайте також: Порушення мовного закону усунули більш як тисяча інтернет-ресурсів - Кремінь

Як повідомляв Укрінформ, за дев'ять місяців цього року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень громадян про порушення мовного закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-