Голова Центру прав людини ZMINA отримала премію імені шведської правозахисниці Анни Дальбек

Голова Центру прав людини ZMINA отримала премію імені шведської правозахисниці Анни Дальбек

Укрінформ
Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик була нагороджена у Стокгольмі премією імені Анни Дальбек - шведської правозахисниці, яка захищала потерпілих від воєнних злочинів і геноциду та передчасно померла у 2015 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр прав людини ZMINA.

«Щоб вшанувати її пам’ять та продовжити некомерційну діяльність у сфері прав людини, було створено Меморіальний фонд Анни Дальбек, який щороку присуджує нагороду особі, яка присвячує себе правам людини», - ідеться в повідомленні.

Печончик у 2012 році заснувала Центр права людини ZMINA. З моменту вторгнення Росії в Крим у 2014 році ZMINA документувала зловживання та акти жорстокості з боку російських загарбників разом із руйнуваннями, спричиненими повномасштабною війною, зокрема тортури, насильницькі зникнення і депортації.

Читайте також: У росії та Криму загарбники ув'язнили 15 кримських журналістів – експертка

«Її раннє розуміння важливості документування злочинів проти людей і людства, які Росія вчинила і продовжує вчиняти в Україні, стане великою підмогою для Міжнародного кримінального суду. Завдання з розкриття злочинів потребує багатьох індивідуальних зусиль, які є фізичними та моральними. Усі ці зусилля ми закладаємо у вибір Тетяни Печончик стипендіаткою 2023 року», - заявили у Меморіальному фонді Анни Дальбек.

На церемонії вручання премії Печончик зауважила, що ця нагорода є визнанням не лише її роботи, а й зусиль багатьох правозахисників в Україні, які фіксують воєнні злочини під час російської агресії, проводять розслідування та захищають постраждалих.

«Безкарність Росії та її керівництва є головною причиною того, що в Україні почалася повномасштабна війна. Ми зробимо все можливе і неможливе, щоб покарати воєнних злочинців, щоб війна не повторилася і російські війська не вдерлися в домівки інших родин на європейському континенті», - заявила голова Центру прав людини ZMINA.

Читайте також: В окупованому Криму торік зафіксували майже 100 атак та погроз журналістам і блогерам - експертка

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний кримінальний суд відкрив свій офіс у Києві.

МКС з березня 2022 року проводить незалежне розслідування російських воєнних злочинів, скоєних в Україні.

Фото: ZMINA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-