Шмигаль: Влада має мету - розмінувати всю Україну за 5-7 років після завершення війни

Шмигаль: Влада має мету - розмінувати всю Україну за 5-7 років після завершення війни

Укрінформ
Українська влада має мету розмінувати всю територію України за 5-7 років після завершення війни.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив під час пресконференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Шмигаль зазначив, що Україна створила необхідну інфраструктуру для гуманітарного розмінування. За його словами, всі державні інституції працюють над вирішенням відповідної проблеми, а координує цей процес перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко.

Прем’єр-міністр поінформував, що Україна готується до міжнародного форуму щодо гуманітарного розмінування, який відбудеться в жовтні у хорватському Загребі. Під час цього заходу українська влада вкотре скоординується з партнерами у відповідній сфері, додав він.

Читайте також: Україні наступного року знадобиться $10-15 мільярдів на швидке відновлення – Прем'єр

“Україна, на жаль, зараз є лідером за кількістю замінованих земель, але я вас переконую, що Україна буде лідером в частині гуманітарного і загалом розмінування. За оцінками вчених, нам потрібні десятки, а може й сотні, років, якщо брати стандартні технології розмінування. У нас є амбіція — завершити розмінування масштабних аграрних земель упродовж 3 років після визволення територій. І загалом — до 5-7 років завершити розмінування всієї території України”, — додав глава уряду.

Шмигаль наголосив, що для досягнення цієї мети Україна активно працює з міжнародними партнерами і технологічними компаніями. “Ми будемо використовувати для цього дрони, як сучасні технології. Уже опрацювали з партнерами залучення гуманітарної допомоги, додаткових машин, роботів. Уже розпочинаємо будівництво українських розмінувальних машин для наших аграріїв. Це все в роботі”, — розповів він.

Читайте також: Кошти на ремонт житла за програмою «єВідновлення» отримали вже 12 тисяч родин

Водночас Прем’єр-міністр повідомив, що наразі обстежено 190 тисяч гектарів сільгоспземель із першочергових 470 тисяч гектарів, які визначено пріоритетними для розмінування.

Як повідомлялося, станом на березень 2023 року загальна площа замінованих територій в Україні внаслідок російської агресії становила 174 тисяч квадратних кілометрів.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявляв, що складність мінування територій України щодня зростає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-