Донорську кров дозволили ввозити з-за кордону - у разі надзвичайних ситуацій

Донорську кров дозволили ввозити з-за кордону - у разі надзвичайних ситуацій

Укрінформ
Кабінет міністрів дозволив у разі нагальної потреби чи за надзвичайних ситуацій ввозити з-за кордону донорську кров та її компоненти.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду, передає Укрінформ.

"Ухвалена сьогодні постанова — це превентивний документ на випадок загострення ситуації або виникнення надзвичайних обставин. Він передбачає можливість застосування механізму, який дозволяє уникнути випадків дефіциту крові. Вживаємо всіх заходів, аби за будь-яких умов система працювала безперебійно», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Читайте також: Центри крові п'яти міст мають потребу у всіх групах крові — МОЗ

Зазначається, що з початку війни потреба в донорській крові та її компонентах в Україні зросла на понад 40%. Збільшення інтенсивності бойових дій на фронті, щоденні обстріли ворогом мирних міст призводять до суттєвого зростання потреб крові, яка критично необхідна для порятунку військових та цивільних українців.

Наразі держава на 100% забезпечена донорською кров’ю завдяки регулярним донаціям небайдужих українців. Однак медична система має бути готовою до будь-яких надзвичайних ситуацій та терористичних актів рф.

Читайте також: Стабпункт - місце, де смерть посилають на...

Ухвалена постанова «Про затвердження Порядку ввезення на територію України донорської крові та компонентів крові на період дії воєнного стану або при виникненні надзвичайних ситуацій» передбачає, що у разі виникнення потреби кров та її компоненти можуть заводитися в Україну з-за кордону. Це дозволить в критичні моменти уникнути можливого дефіциту донорської крові та компонентів.

У МОЗ наголошують, що рішення уряду дозволить ввозити кров та компоненти крові з-за кордону виключно на період воєнного стану або ж у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Кров та компоненти постачатимуться в Україну як гуманітарна допомога. Відповідальними за її отримання визначено Український центр трансплант-координації, який виконує функції Національного трансфузіологічного центру.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ України оприлюднило потребу у групах крові регіональних центрів крові. Зокрема, Центри крові Київа, Вінниці, Рівного, Дніпра та Одеси мають потребу у всіх групах крові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-