Офіс генпрокурора перевірить, чи порушили справу проти журналістів «Схем» за заявою судді

Офіс генпрокурора перевірить, чи порушили справу проти журналістів «Схем» за заявою судді

Укрінформ
Офіс Генерального прокурора перевірить інформацію стосовно відкриття Слов’янською окружною прокуратурою провадження за фактом втручання у діяльність судді після розслідування журналістів “Схем”.

Про це повідомили в ОГП у відповідь на запит журналістів.

“Офіс Генерального прокурора перевірить цю інформацію”, - сказали у відомстві.

Раніше Радіо Свобода повідомило, що Слов’янська окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження через можливе втручання журналістів у діяльність судді Донецького окружного адміністративного суду Людмили Арестової, у якої журналісти «Схем» (проєкт РС) виявили російське громадянство.

Читайте також: Правозахисники кажуть про ускладнений доступ до багатьох судових засідань

Провадження відкрили після повідомлення судді Арестової про «втручання у здійснення правосуддя з метою її дискредитації», яке вона надіслала до Вищої ради правосуддя і ОГП.

У своєму зверненні Арестова повідомила, що журналіст «Схем» Георгій Шабаєв з метою «дискредитації» її як судді «під час війни з РФ активно співпрацює з країною-агресором», «передає зібрану інформацію до спеціальних служб РФ» та «здійснює незаконне стеження».

У своєму розслідуванні «Схеми» розповіли, що суддя Донецького окружного адміністративного суду Людмила Арестова, відповідно до витягу з автоматизованої системи «Роспаспорт», є громадянкою РФ. Витяг засвідчує, що російський паспорт Арестова отримала на підставі «договору про прийняття Криму до складу Росії» у 2014 році, згідно з яким громадяни України та особи без громадянства, які на той момент постійно проживали на півострові, визнавались громадянами РФ.

Журналісти направили запит до голови ВРП Григорія Усика з проханням повідомити, чи відомо йому або членам ВРП про наявність у судді російського громадянства і чи може це впливати на доброчесність судді. У відповідь ВРП повідомила, що звернулася до Служби безпеки України, щоб встановити, чи дійсно суддя Арестова має російське громадянство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-