В Охматдиті видалили пухлину з мозку дівчини, коли та перебувала у свідомості

В Охматдиті видалили пухлину з мозку дівчини, коли та перебувала у свідомості

Фото
Укрінформ
В Охматдиті 16-річній дівчині провели операцію на головному мозку, під час якої вона була у свідомості.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство охорони здоров’я України повідомляє у Телеграмі.

"У свої 16 Даша, як і більшість її однолітків, планувала вступ до університету, аж зненацька почались головні болі, запаморочення та порушення мовлення. Лікарі діагностували пухлину", - ідеться у повідомленні.

Пухлина виявилась між мовними центрами. Видалити її, не зачепивши центри та провідні шляхи, можна було тільки якщо Даша буде у свідомості та більше, — буде розмовляти, аби нейрохірурги змогли зберегти мовлення дівчині.

"Єдиний варіант, за якого це було можливо, — проведення операції з унікальною анестезією, під час якої пацієнт буде перебувати у свідомості. Це друга в Україні подібна операція, яку провели дитині", - зауважили в МОЗ.

Читайте також: Львівські лікарі вперше провели операцію на мозку з пробудженням пацієнта

Під час операції неврологи-нейрофізіологи проводили картування кори головного мозку, аби не зачепити зону мовлення. Дівчинка описувала картинки, які вона бачила перед собою.

"Вже через дві години у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії з ліжками ЕКМО Даша самостійно стала на ноги, мала змогу пити та їсти все, що захоче. Увесь цей час поруч із нею могла перебувати мати", - зазначили в МОЗ.

В Охматдиті видалили пухлину з мозку дівчини, коли та перебувала у свідомості / Фото: НДСЛ Охматдит

На наступний день Дашу перевели до звичайної палати. Одразу після операції дівчина перестала шепелявити, пропали проблеми з мовленням.

Як повідомляв Укрінформ, у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні "Охматдит" врятували передчасно народжену дівчинку з діагнозом абсцес печінки та некротизуючим ентероколітом (НЕК).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-