Львівські лікарі вперше провели операцію на мозку з пробудженням пацієнта

Львівські лікарі вперше провели операцію на мозку з пробудженням пацієнта

Фото
Укрінформ
Нейрохірурги лікарні Святого Пантелеймона вперше виконали операцію на мозку з пробудженням пацієнта під час втручання.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Першого медичного об’єднання Львова, передає Укрінформ.

Як зазначається, 28-річний чоловік з Львівщини звернувся до лікарів зі скаргами на головний біль, втрату свідомості, судоми та порушення рухів у правих кінцівках. Крім того, напади призводили до тимчасової втрати мовлення. Під час обстеження лікарі встановили, що судомні напади провокує 5-сантиметрова пухлина у лобній частці головного мозку. Вона перетискає ділянки, що відповідають за рухи та мовлення.

"Аби усунути новоутворення та не пошкодити при цьому життєво важливі структури мозку, команда лікарів вирішує застосувати новий метод операцій - AWAKE CEANIOTOMY. Це втручання з пробудженням», - зазначили у медзакладі.

У Львові застосували новий метод в хірургії, коли пацієнт пробуджується під час операції на мозку / Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Такий метод оперування передбачає, що анестезіологи перед безпосереднім видаленням пухлини виводять пацієнта з наркозу і головну частину операції він перебуває при тямі. Це потрібно, щоб нейрофізіологи та афізіологи мали змогу проводити лінгвістичні тести - говорити з пацієнтом - та контролювати його здатність рухати кінцівками, a нейрохірурги при цьому були впевнені, що не зачіпають функціонально важливих зон мозку.

Читайте також: У Львові лікарі провели п'ять одномоментних трансплантацій

Операція тривала 6 годин та пройшла успішно. Лікарі видалили пухлину, при цьому важливі ділянки мозку пацієнта залишилися неушкодженими, чоловік вільно говорить і рухається. На 7-й день після хірургічного втручання він уже поїхав додому.

Як повідомляв Укрінформ, у Дніпрі нейрохірурги вилучили з голови захисника Україна кулю й уламки потиличної кістки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-