У Львові лікарі провели п'ять одномоментних трансплантацій

У Львові лікарі провели п'ять одномоментних трансплантацій

Фото
Укрінформ
У Львові лікарі провели п'ять одномоментних трансплантацій чотирьом пацієнтам: серця, легенів, печінки, нирок та підшлункової залози.

Про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"Лікарі у Львові виконали рекордну кількість одномоментних трансплантацій: пересадили серце, легені, печінку, нирку та підшлункову залозу. Чотири життя врятовано", - написав Ляшко

Як повідомив міністр, нирку та підшлункову залозу отримала 33-річна медсестра з Рівненщини Олена Ткачук, яка з п’яти років хворіла на цукровий діабет. Після народження дитини у неї відмовили ще й нирки. "Операція тривала майже 9 годин: впродовж 6 годин їй пересаджували підшлункову залозу, ще понад 2 години - нирку. Сьогодні, на 11-й день після втручання, Олена їде додому. Її виписують в її день народження", - зазначив Ляшко.

За його словами, шанс на друге життя Олена Ткачук та ще троє українців отримали завдяки рішенню родини чоловіка, який помер через інсульт. Йому було 42 роки. Медики Нововолинської лікарні констатували смерть мозку. Родина погодилася на донорство.

Легені пересадили чоловікові з Донеччини, який мав діагноз кістозна гіпоплазія обох легень. Три роки він жив на кисневій підтримці.

Печінку трансплантували 43-річному жителю Закарпаття. Його власний орган вбив цироз. Останні місяці чоловік балансував між життям та смертю. Він пережив сім внутрішніх кровотеч, коли за статистикою вже після третьої людина не виживає.

Серце пересадили 48-річному львів’янину. На свій рятівний орган чоловік чекав рік. У нього — кардіоміопатія. Серце не могло перекачувати кров і ризикувало зупиниться щомиті.

Читайте також: У Львові прооперували немовля з рідкісною патологією

Міністр наголосив, що трансплантація підшлункової залози вважається одним з найскладніших у світі хірургічних втручань. Провести її лікарям Першого медичного об'єднання Львова допомогли хірурги київської клініки «Феофанія».

"Ці лікарі своїми руками створюють нову сторінку в історії української медицини. Впровадження нових типів пересадок органів – велике досягнення, яке допомагає рятувати життя українців. Пишаюся тим, що це зараз стало можливим в Україні", - підкреслив Ляшко.

Як повідомлялося, в Україні з початку року станом на квітень проведено 124 органні трансплантації. Всього в країні діє 19 центрів трансплантації.

Фото: Віктор Ляшко / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-