Закон про медичний канабіс уже є. Наразі, у першому читанні…

Закон про медичний канабіс уже є. Наразі, у першому читанні…

Укрінформ
Медичний канабіс не панацея, але може суттєво полегшити стан. В Україні на нього давно чекають багато тяжкохворих людей

Почнемо з того, що ліки на основі медичного канабісу сьогодні дозволені та широко використовуються у 56 країнах світу, зокрема, в країнах ЄС, Канаді, Великій Британії, США та навіть… Росії. Водночас медичний канабіс не легалізований у Китаї, Білорусі, Саудівській Аравії, Ірані, Казахстані, Алжирі, Чад, Камеруні та Україні. А найкращий доступ до цих ліків, як стверджують експерти, мають пацієнти в Ізраїлі та Німеччині.

Тож, у різних країнах все по-різному – різне законодавство щодо цього питання: десь можна і вирощувати, і виробляти, десь – лише виробляти, десь - лише вирощувати, а не виробляти, а десь – тільки завозити сировину.

Українські парламентарі 13 липня 2023 року підтримали в першому читанні законопроєкт «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» (№7457) 268 голосами. Це додало оптимізму пацієнтській спільноті, яка ще з 2017 року активно бореться за легалізацію медичного канабісу, щоб полегшити перебіг тяжких хвороб.

ДУМКИ РОЗДІЛИЛИСЯ, ОДНІ КАЖУТЬ, ЩО ЦЕ – ПАНАЦЕЯ, ІНШІ - В ЦЕ НЕ ДУЖЕ ВІРЯТЬ. ПРАВДА – ПОСЕРЕДИНІ…

…«Бо коли у тебе така тяжка хвороба, ти пробуєш все, що потенційно може допомогти. Комусь проти нудоти під час хіміотерапії достатньо звичайної фармакології, а комусь – це не допомагає, людина мучиться і звертається до медичного канабісу, який їй допомагає. Тому, треба пробувати, і якщо є ймовірність, що ця рослина полегшить страждання такій великій кількості тяжкохворих людей, це дуже важливо», - розповіла в коментарі Укрінформу керівниця комунікаційного відділу благодійного фонду «Пацієнти України» Олена Шкарпова.

Цей фонд, який об’єднує понад 50 пацієнтських організацій, вже 12 років захищає інтереси людей з тяжкими хворобами, серед яких онкологічні захворювання, епілепсія, розсіяний склероз, ВІЛ/СНІД, й інші, більш рідкісні хвороби. 

Олена Шкарпова
Олена Шкарпова

«Ми весь час боролися, щоб у цих людей був доступ до лікування в Україні, бо ще 10 років тому онкологію потрібно було лікувати повністю за власний кошт, а зараз і за державний щось можна лікувати. Загалом дуже великий перелік ліків і маніпуляцій з онкології зараз оплачується державою, що дуже круто. В 2017 році пацієнти з онкологією почали говорити, що їм допомагає медичний канабіс, вони його діставали нелегально з-за кордону, поширювали серед своїх. І тоді вони вперше вийшли з інформаційною кампанією, що їм це потрібно. БФ «Пацієнти України» їх підтримав і відтоді ми лобіювали цей закон. А потім вилося, що такі ліки допомагають і людям з епілепсією та іншими тяжкими хворобами», - розповіла пані Шкарпова.

Вона уточнила, що ліки на основі медичного канабісу використовуються не лише при онкологічних захворюваннях для знеболення або усунення побічних ефектів від хіміотерапії (нудота, блювання, втрата сил, болі різного роду); а також при епілепсії – для скорочення епілептичних нападів; при розсіяному склерозі (зняття спастичності м’язів); при фантомних болях після травм та ампутацій; для покращення стану нервової системи та покращення сну; для лікування посттравматичного синдрому. Також їх використовують при хворобах Альцгеймера, Паркінсона.

Але, якщо людина не хвора на жодне з захворювань, при яких можливе використання медичного канабісу, закон до неї жорсткий, як і раніше – вживання, вирощування чи розповсюдження звичайного (не медичного) канабісу й надалі в Україні буде кримінально переслідуватися.

ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОВЕСТИ, ЩО В ТЕБЕ ЕПІЛЕПСІЯ ЧИ ОНКОЛОГІЯ, ТО ЗВІСНО, НІХТО ТОБІ ЦЕЙ ПРЕПАРАТ НЕ ПРОДАСТЬ

«В електронній системі охорони здоров’я можна все відслідкувати в будь-який момент. Якщо ти не можеш довести, що в тебе епілепсія чи онкологія, або ти зараз проходиш хіміотерапію і тобі цей препарат призначив лікар електронним рецептом (який можна знайти в системі), то звісно, ніхто тобі цей препарат не продасть!», - наголосила наша співрозмовниця.

Тому вона вважає досить слабкою позицію противників законопроєкту (серед яких є кілька політиків та навіть відома українська лікарка), які заявляють про шкоду від нього, зокрема, збільшення кількості наркозалежних українців.

«Я вважаю, що у критиків дуже слабка позиція, тому що прийняття медичного канабісу вже «погодило» суспільство (згідно з опитуваннями агенції «Рейтинг» 70% українців підтримують прийняття медичного канабісу), за цей законопроект - Кабмін, Президент, Верховна Рада. І я вже просто не знаю, як ці поодинокі голоси можуть завадити його остаточному прийняттю. 

Мені здається, що це голосування було знаковим, треба в наступному читанні вирішити буквально кілька технічних питань, і я так розумію, що це будуть робити зараз всі, хто долучений до цього процесу», - сказала Олена Шкарпова.

У КОЖНОЇ РОСЛИНИ БУДЕ ШТРИХ-КОД І МОЖНА ПРОСЛІДКУВАТИ, ЯКИЙ КОНКРЕТНИЙ КУЩ НА ЩО ПІШОВ

Дехто з опонентів законопроєкту, встиг заявити, що Україна через нього перетвориться на Колумбію. Але, по-перше, наша країна не вигадує нічого нового – коноплі росли у нас з давніх давен і фігурують навіть в багатьох народних піснях. 

По-друге, процес вирощування медичного канабісу виглядатиме так: у закритій теплиці вирощується рослина з конкретним складом речовин (нижче ми розпишемо їх властивості та вплив на організм). Потім ця сировина переробляється на фармацевтичних потужностях і може випускатися у різних формах: олійки, пігулки чи жувальні цукерки, які пацієнт приймає за призначенням лікаря у необхідних конкретних дозах. 

«Розумієте, тут взагалі не йдеться, щоб люди умовно брали «траву» (канабіс) з теплиці і просто його курили! Ні, так не буде, тому що треба конкретне дозування під конкретну хворобу. Ось чому дуже важливим є державний нагляд! Тому в законі передбачено, що у кожної рослини буде штрих-код, і від початку вирощування до вироблення ліків, можна прослідкувати, який конкретний кущ на що пішов. Контроль держави – це була одна з основних ідей даного закону», - наголосила керівниця комунікаційного відділу благодійного фонду «Пацієнти України».

Загалом рослина конопель містить понад 100 різних речовин, які по-різному впливають на організм людини. Але в медицині використовуються лише два типи речовин – канабідіол (КБД) і тетрагідроканабідол (ТГК). Канабідіол не є психотропною речовиною, тоді як ТГК може мати вплив на свідомість в залежності від концентрації. Медичний канабіс буває різних видів – такий, що містить виключно КБД, або такий, що містить як КБД, так і ТГК у певних пропорціях. У країнах, де легалізований медичний канабіс, будь-які препарати на основі канабісу відпускаються виключно за рецептом лікаря, але при цьому не мають надвисоких концентрацій ТГК, які впливають на свідомість людини. (Наприклад, в США офіційно визнані такі препарати: Epidiolex, Marinol, Syndros та Cesamet. Препарат Epidiolex містить виключно високоочищений КБД і взагалі не містить ТГК. Він значно полегшує симптоми у пацієнтів з епілепсією і його вже використовують українські пацієнти, які виїхали під час війни за кордон. Syndros, Marinol та Cesamet містять синтетичний ТГК та лікують нудоту та блювоту, викликані хіміотерапією у людей з онкологічними захворюваннями, а також втрату ваги).

Пані Олена розповіла, що її організація спілкувалася з відомим європейським науковцем, лікарем Франьо Гротенгерменом з Німеччини, який є світилом у сфері вивчення медичних властивостей канабісу. За власну практику він пролікував понад 4 тисячі пацієнтів і жодного разу не бачив проблем з відміною цих ліків, тобто звикання, як до того ж морфію, немає. 

Але, хоча і вважається, що до медичного канабісу немає звикання, дуже важливий контроль держави вмісту ТГК (який потенційно може впливати на свідомість). 

«Загалом у таких ліках не передбачені великі відсотки ТГК, тому що немає наміру сп’янити людину, а є намір подіяти винятково на тіло, розслабити нервову систему. У запропонованому законопроекті контроль держави буде, починаючи з 0,3% ТГК. В європейських країнах такий контроль починається з 1%. Відповідно, у нас буде супержорсткий контроль», - наголосила Шкарпова.

У НАШІЙ КРАЇНІ БІЛЬШЕ РОЗМОВ, НІЖ ЦЕ НАСПРАВДІ Є ЧИМОСЬ, ЩО ПОТРІБНО ЗАБОРОНЯТИ!

Таке переконання в розмові з нами висловила співзасновниця ГО «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк.

«Це всього лиш один з лікарських засобів, який використовується в різних країнах. А в Україні пацієнти змушені порушувати закон, бо доступ до препаратів знеболення і так не є простим, а в багатьох випадках інші медичні засоби, якими можна зняти певні симптоми в онкопацієнтів, не допомагають. Допомагає медичний канабіс, але він недоступний», - пояснила вона.

Пані Романюк нагадала, що в 2017 році жінки, які хворіють на рак у різних стадіях, проводили флешмоб - тримали аркуші паперу, на яких написали, що хочуть легалізації медичного канабісу. Відтоді ГО «Афіна» наполягає: пацієнтам з онкологічними захворюваннями потрібен канабіс. На жаль, велика частина з тих жінок не дожили до моменту, коли ми побачимо цю легалізацію…

Вікторія Романюк
Вікторія Романюк

«Взагалі це ж третій законопроєкт, який виносили на розгляд Верховної Ради, попередні дві спроби (2019, 2021) були проваленими. При тому, що у нас є препарати морфіну (це дійсно сильний наркотичний засіб)ю Їх навіть порівнювати не можна з канабісом, який не приймається в кількостях, що викликали б звикання. І побічні дії від нього мінімальні в порівнянні з деякими опіатними анальгетиками», - говорить експертка.

МЕДИЧНИЙ КАНАБІС НЕ Є ПОТУЖНИМ ЗНЕБОЛЮЮЧИМ, АЛЕ ВІН ПОЛІПШУЄ ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ОНКОПАЦІЄНТАМ

Пані Романюк додала, що медичний канабіс не є потужним знеболюючим, але він гарно діє при певних типах болю: при невропатичному, або підсилює дію інших анальгетиків, також він добре знімає спазми і взагалі поліпшує якість життя онкопацієнтам. Його також призначають при кахексії (синдром виснаження, загальна атрофія, коли падає вага, немає апетиту, а це - апетит допомагає повернути). В інших країнах під час хіміотерапії він допомагає людям пережити цей період.

«Медичний канабіс використовують і в паліативній медицині. Зокрема, зараз багато наших пацієнтів знаходиться в європейських країн. З початку війни вони виїхали і зараз їм доступні ці препарати. Вони розповідають, що там це не є чимось особливим, це є всього лише одним із засобів для допомоги пацієнтам», - сказала Вікторія Романюк.

Кому потрібна медична маріхуана - флешмоб

За її словами, в багатьох країнах КБД-препарати (олійки, пігулки) взагалі можна купити в супермаркеті без рецепту, а от на препарати медичного канабісу з вмістом ТГК вже потрібен рецепт. А в Ізраїлі, наприклад, вже досить давно при хіміотерапії призначають навіть не олійки чи пігулки, а просто за рецептом людина купує і курить канабіс.

Між іншим, на сьогодні в Україні все ж дозволені два препарати канабісу - у квітні 2021 року Кабінет Міністрів вніс до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів два препарати на основі канабіноїдів та дозволив їхнє використання з лікарською метою: «Набілон» і «Набіксімолс», які містять синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК.

«Це іноземні і дуже недешеві препарати, тому вони недоступні для більшості наших пацієнтів, до того ж синтетичні», - пояснила пані Романюк.

Щодо вартості препаратів медичного канабісу, які мають з’явитися після прийняття відповідного закону в Україні, і чи буде держава надавати їх безкоштовно для певних категорій тяжкохворих, говорити ще рано. Але, якщо закон приймуть у тому вигляді, у якому його чекають - що сировина буде вирощуватися в Україні, вона не думає, що це буде дуже дорого.

«Зараз про вартість ще рано говорити, тому що в країні треба буде налагоджувати виробництво. Але, зрозуміло, що яким би дорогим не був препарат, якщо інші медичні засоби не допомагають, наприклад, заснути (а сон - це базова потреба людина) і може допомогти тільки канабіс, то напевно людина готова будь-які кошти платити, щоб хоча б трохи поспати. Сподіваємося, що закон в другому читанні приймуть і Президент його швидко підпише, бо ми вже дуже довго чекаємо», - сказала співзасновниця ГО «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк.

ЯКБИ БУВ ЛЕГАЛІЗОВАНИЙ МЕДИЧНИЙ КАНАБІС, ПСИХОЛОГІЧНІ ТА НЕРВОВІ СТАНИ ДЕСЯТКІВ ТИСЯЧ ВІЙСЬКОВИХ ПРОТІКАЛИ Б ЗНАЧНО ЛЕГШЕ – ВІЙСЬКОВИЙ КАПЕЛАН

Своєю думкою щодо легалізації медичного канабісу також поділився військовий капелан Сергій Дмитрієв.

«Як військовослужбовець, учасник бойових дій, як капелан раніше 30-ї ОМБр, а зараз ТРО, я можу сказати, що якби був легалізований медичний канабіс, психологічні та нервові стани десятків тисяч військових протікали б значно легше. В словосполученні «медичний канабіс» найважливіше слово «медичний», - впевнений він.

Пан Сергій додав, що 8 років тому, коли він важко захворів, його вага ледь сягала 48 кілограмів. Через ліки, які йому доводилося приймати, він не міг нормально спати, їсти, працювати. А якби приймав медичний канабіс - лікування проходило б і швидше, і без побічних дій.

Сергій Дмитрієв
Сергій Дмитрієв

«Щодня до мене звертається багато військовослужбовців, не тільки з ампутаціями, а й ті, які бачили жахіття на власні очі, а також - психологи, які на війні працюють вже багато років, які розмовляють з родинами загиблих. Вони просто не витримують психічного навантаження. І якщо немає адекватних ліків, то люди шукають доступну альтернативу. В основному, - це алкоголь, який не контролюється медиками. На завершення я хочу сказати, що будь-який медичний препарат, використання якого затверджують на законодавчому рівні, вживання якого контролюється лікарем – це є просто допомога людині. І ми повинні зробити все, щоб нашим громадянам жилось комфортніше, без болю, в нормальному психоемоційному стані», - вважає капелан Сергій Дмитрієв.

МЕДИЧНИЙ КАНАБІС ДЛЯ ХВОРИХ ДІТЕЙ НАДВАЖЛИВИЙ

Крім успішного лікування дорослих з тяжкими хворобами та посттравматичними стресовими розладами, наукові дослідження (зокрема, і лікаря Гротенгермена, про якого ми згадували вище) підтверджують, що препаратами з медичним канабісом можна лікувати і маленьких пацієнтів. Звісно, що ці ліки мають бути до того випробувані, а діти – не мати протипоказань до них. Ми поговорили з мамою, дитина якої хворіє на важку форму епілепсії.

Київська активістка, підприємиця та PR-менеджерка Нія Нікель має п’ятирічну доньку Єву, хвору на рідкісну недугу - синдром Ямуара, яка, на жаль, не лікується класичною медициною. Після початку повномасштабної війни Нія сфокусувалася на допомозі дітям з епілепсією, які залишилися в Україні без доступу до ліків. Також жінка є засновницею громадської організації «Epiprosvita» («Епіпросвіта») https://epiprosvita.org, яка опікується людьми з епілепсією і супутніми інвалідностями (ДЦП, аутизм, синдром розсіяної уваги).

Нія Нікель
Нія Нікель

«Це надзвичайно складна тема, але медичний канабіс для хворих дітей надважливий! У моєї дитини фармакорезистентна форма епілепсії, це значить, що звичайні ліки не допомагають. У неї дуже серйозна епілепсія, ДЦП, тобто, вона не може рухати руками і ногами самостійно, але вона інтелектуально збережена. І для того, щоб їй допомогти, ми використовуємо КБД (канабідіол, який має седативно-заспокійливий вплив на нервову діяльність) з майже нульовим вмістом ТГК (який вважається наркотичним, але чим він вище, тим більше знеболення).

У нашому випадку нам не стільки було важливо знеболення, як заспокоєння дитини, зняття тремору від ДЦП, щоб вона змогла сконцентрувати погляд. Ми їй даємо препарати без наркотичного компоненту, але (що дуже важливо) все ж має бути мінімальний вміст ТГК для того, щоб воно спрацювало. Умовно, як вітамін «Д» не працює без кальцію. Але такі препарати не одурманюють дитину, вона сконцентрована, відвідує садочок і навчається. Тобто, якщо дорослі приймають медичний канабіс, вони можуть сідати за кермо», - пояснила Нія.

БАТЬКИ ХВОРИХ ДІТЕЙ ВИМУШЕНІ ПОРУШУВАТИ ЗАКОН І ЗАВОЗИТИ ОЛІЙКИ З МЕДИЧНОГО КАНАБІСУ КОНТРАБАНДОЮ

За її словами, це питання складне і комплексне, тому що зараз для лікування дитини вони використовують олійки, а це, по-перше, не лікарська форма препарату, де в кожній краплі чи грамі знаходиться конкретна кількість речовини, а по-друге, у нас не легалізований медичний канабіс, тобто, батьки таких дітей вимушені порушувати закон і завозити ці олійки контрабандою.

Також, є різниця у процесі їх виробництва, частина виробників робить олійки пресуванням під високою температурою, і потім проходить ще кілька фільтрацій. Це дуже чистий продукт, він не дає ефекту на печінку чи кишковий тракт. А частина – робить олійки по-іншому, виварюючи їх зі спиртами. Тоді вони можуть давати і нудоту, і висипи. Очевидно, що перший вид олійки буде дорожчий, ніж другий, але мами зараз не мають достатньої інформації, не розуміють процесу виробництва, не запитують сертифікату, тому що не можуть відкрито про це говорити…

Нія Нікель та її донька Єва
Нія Нікель та її донька Єва

«Я купувала олійки з медичного канабісу в Польщі, хтось замовляє з Каліфорнії (США), хтось - у британського виробника. Зараз ми евакуювалися до Польщі, тому у нас нічого не змінилося, але різниця у вартості відчутна – економимо мінімум 20 відсотків, це була націнка перевізників, які раніше ризикували возити їх для нас через кордон», - розповіла мама дівчинки.

За словами пані Нії, це справді дорого - тисяча євро легко може піти на ліки для маленької дитини на місяць. А оскільки доза розраховується на вагу людини, то для дорослого це може коштувати і три тисячі євро на місяць.

В Польщі легалізований медичний канабіс, але, коли мама Єви звернулася там до лікаря і попросила відрегулювати дозу олійки, він відмовив, оскільки це додаток до їжі. Отримувати медичний канабіс в лікарській формі для Єви у Польщі вони теж не можуть, тому що це дорогі ліки, які не охоче видають українцям.

«Поки купуємо олійку і очікуємо, що в Україні будуть зрушення», - говорить Нія Нікель.

Друге читання проєкту закону №7457 про регулювання обігу рослин роду коноплі можливе у вересні цього року. Дуже хочеться, щоб всі, кому він справді життєво необхідний, дочекалися його остаточного ухвалення.

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-