Знайдений механізм компенсації за завдані Росією збитки - Малюська

Знайдений механізм компенсації за завдані Росією збитки - Малюська

Укрінформ
Механізм компенсації збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, знайдено.

Про це в ефірі телемарафону сказав міністр юстиції Денис Малюська, передає Укрінформ.

"Механізм компенсації завданих Росією Україні збитків - знайдено. Вчора відбулась зустріч міністрів юстиції G7 у Токіо, де ключовою темою обговорення була юридична реакція на агресію Російської Федерації. У нас з міжнародними колегами є повне розуміння спільної мети і є розуміння, як це має виглядати", - сказав Малюська.

Читайте також: Міністри юстиції G7 підтвердили підтримку розслідування воєнних злочинів росіян в Україні

Він зазначив, що такий механізм складається з трьох ключових елементів. Перший елемент - створення реєстру збитків - це всі фото-, відеодокази, покази свідків тощо.

“Він уже зараз на середині своєї імплементації. Створено міжнародну організацію, яка називається Міжнародний реєстр збитків", - зауважив Малюська.

Він підкреслив, що уже понад 40 країн приєдналось до цього механізму і забезпечують його фінансування і функціонування.

Читайте також: Керівник Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти розповів про шляхи підтримки України

Українська сторона очікує, що реєстр повномасштабно буде створений і запущений вже ближче до кінця року і буде "підвантажена інформація з нашого внутрішньо-локального реєстру, а також підвантажені інші дані і докази, які будуть наявні".

Другим елементом Малюська назвав створення компенсаційної комісії, яка розгляне вимоги і скаже скільки, кому і що винна Російська Федерація з точки зору компенсації.

“Тут теж у нас є розуміння з колегами. Питання лише юридичних формальностей. Ми в процесі дискусій і обговорень. Очікуємо, що рішення і дискусії відбуватимуться наприкінці літа - на початку осені цього року”, - зазначив міністр юстиції.

Читайте також: У Лондоні міністри юстиції обговорили розслідування злочинів рф в Україні

За його словами, третій етап - наповнення фінансуванням, що є найскладнішим. Малюська зауважив, що це питання так само буде вирішуватись в міру наповнення і визначення розміру збитків. Він наголосив, що усі кошти, які зараз арештовані, усі активи, які зараз націоналізуються, кошти від цих активів будуть спрямовуватись у відповідні фонд-компенсації, які ці компенсації сплачуватимуть.

"Працюємо з нашими колегами зі Сполучених Штатів. Вони конфіскували нещодавно активи одного з російських олігархів. Кошти, які виручені від такої конфіскації, в пілотному режимі ми якраз спробуємо відправити на рахунок, щоб потім цей компенсаційний механізм міг працювати. Але ця сума порівняно невелика з тим, які збитки завдані. Відповідно, ми працюємо над тим, щоб відібрати всі активи Російської Федерації на Заході і направити їх на компенсації", - додав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, міністри юстиції країн "Групи семи" підтвердили свою відданість співпраці для забезпечення розслідування воєнних злочинів, скоєних росіянами під час розв’язаної Москвою війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-