Битва за Україну. День чотириста шістдесятий

Битва за Україну. День чотириста шістдесятий

Укрінформ
29 травня ворог вперше атакував столицю України ракетами і дронами двічі – вночі і в першій половині дня.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шістдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача щодо ситуації на фронті, комплектування наступальних бригад, постачання ракет і роботи сил протиповітряної оборони - про це написав глава держави.

Ракетні атаки

  • Під час нічної атаки 29 травня по території України було випущено 40 ворожих ракет повітряного базування з дев’яти літаків стратегічної авіації з регіону Каспійського моряповідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині новини".
  • Уночі 29 травня під час чергової російської атаки Повітряними силами України було знищено 36 з 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, 30 з 38 "Шахедів" і 1 розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня - Генштаб ЗСУ.
  • Ворог близько 11:30 випустив по Київщині 11 балістичних і крилатих ракет «Іскандер-М» та «Іскандер-К» з північного напрямку, сили ППО знищили усі цілі – про це повідомляється у Телеграм Головнокомандувача ЗСУ. КМВА зазначає, що ворог змінив тактику – після тривалих виключно нічних нападів, завдав удару вдень.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль подякував українським силам ППО, які професійно й відмінно виконують свою роботу. "Дві масованих повітряних атаки на столицю від початку доби. Шістнадцята за травень. Росія цілеспрямовано тероризує мирне населення, пускаючи в хід усі види ракет і дронів", – зазначив очільник уряду.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після нічної атаки крилатими ракетами і безпілотниками закликав міжнародну спільноту не вважати масовані удари РФ по українських містах чимось буденним та нагадав про потребу далі посилювати українську ППО.
  • Боєць Національної гвардії України на псевдо «Покемон» збив з переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла-1» російську ракету, що летіла на Київ – Нацгвардія.
  • У результаті ракетних російських ударів вночі на 29 травня енергетична інфраструктура уникла нових пошкоджень – НЕК «Укренерго».

Верховна Рада...

  • ... ухвалила два законопроєкти про підтримку виробництва дронів в Україні. Законопроєктами передбачається звільнення на час воєнного стану від ПДВ і мита ввезення складових (матеріали, вузли, агрегати устаткування та комплектуючі) БПЛА, що ввозяться підприємствами для власної виробничої діяльності.
  • ...затвердила рішення Ради національної безпеки щодо застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти Ісламської Республіки Іран. Документ передбачає застосування строком на 50 років санкцій, зокрема повну заборону торговельних операцій, зупинку транзиту ресурсів, польоти та перевезення на території України та запобігання виведенню капіталів резидентами Ірану. За ухвалення постанови №9333 проголосували 328 парламентаріїв.
  • ...прийняла за основу законопроєкт про страхування інвестицій від воєнних ризиків через Експортно-кредитне агентство. Законопроєкт розроблений з метою створення умов для масштабування інвестицій в Україні в умовах військових дій та повоєнного відновлення.
  • ...встановила 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.
  • ...ухвалила звернення до Міжпарламентської асамблеї православ’я та парламентів її держав-членів. Українські парламентарії заявляють, що не може бути жодного виправдання присутності на 30-й Генеральній асамблеї делегації РФ. Вони також наголошують на неприпустимості перебування на посаді президента МАП представника Росії. Відтак народні депутати повідомляють про неможливість взяти участь у Генасамблеї МАП.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ: "Наші частини і підрозділи продовжують стійко утримувати займані рубежі та позиції (на Лиманському напрямку. – Ред.), відбивають усі спроби ворога просунутися в районах Білогорівка, Спірне, Новоселівське, Торське, завдають йому значних втрат в особовому складі і техніці... Скоро настане той час, коли ми перейдемо до активних наступальних дій".

Сергій Голубцов, начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ: “...проти нас угруповання, скажімо так, 50 ескадрилій і 39 аеродромів, з яких вони виконують завдання.. Але якщо в нас буде хоча б 3-4 ескадрильї (F-16. – Ред.), я думаю, що на окремому напрямку ми зможемо завоювати перевагу в повітрі і змусити ворога взагалі відмовитись від тих ударів, які вони зараз завдають”.

Андрій Нєбитов, начальник поліції Київської області про розслідування воєнних злочинів: “Загалом маємо 1376 тіл загиблих. Виявили 15 місць масового поховання людей. Три місця, де стовідсотково відбувалося катування. Катували по-різному. Душили автомобільним тросом, били струмом, просто били. Були окремі кати, які за допомогою дерев'яних палиць ламали людям суглоби. У нас є ці свідчення”.

Касим-Жомарт Токаєв, президент Республіки Казахстан: "Днями президент РБ Олександр Лукашенко запропонував Казахстану вступити до Союзної держави. Я гідно оцінив його жарт. Я думаю, що необхідності в цьому немає... Що стосується ядерної зброї, то вона нам не потрібна, оскільки ми приєдналися до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та Договору про заборону випробувань ядерної зброї".

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Авіація Сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки ворога. У районі Мар'їнки ЗСУ відбили 12 ворожих атак - зведення Генштабу ЗСУ.

Українські захисники знищили склад росіян на Лиманському напрямку. «Аеророзвідка прикордонників та артилерія ЗСУ спрацювали на відмінно”, – заявили у МВС.

Ефективність застосування американських ракет HARM, які вже отримала Україна, була б набагато кращою разом із винищувачами F-16, які мають спеціальне обладнання для наведення на пріоритетні цілі. Про це у інтерв’ю "Донбас Реалії" сказав начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов.

У Маріупольському районі фіксували вивезення «Уралами» і «Камазами» вбитих та поранених військових РФ після ураження їх баз в Юр’ївці – карет швидкої виявилось катастрофічно недостатньо. У місці ураження був не лише ворожий склад боєкомплектів, а й багато техніки та центр керування. Також там розміщувались системи забезпечення зв’язку та РЕБ – радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

За даними державного порталу розшуку дітей “Діти війни”, станом на 29 травня 2023 року в Україні вважаються зниклими – 394 дитини, депортованими – 19 484, знайденими – 12936, повернутою – 371 дитина – пресслужба Офісу Омбудсмана.

НОВИНИ: Україна

Президент Зеленський провів телефонну розмову з премʼєр-міністром Камбоджі Хун Сеном та висловив сподівання на продовження підготовки цією країною українських спеціалістів із розмінування.

Юридичний радник Нафтогазу розробив стратегію примусового стягнення з Росії компенсації у розмірі 5 млрд дол. США відповідно до рішення, яке у квітні цього року ухвалив Арбітражний трибунал у Гаазі.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов в інтерв'ю для NV прогнозує, що Україна до 2027 року зможе наростити газовидобування настільки, щоб стати значним експортером газу до Європейського Союзу – пресслужба Нафтогазу.

Енергетики усунули обмеження в магістральній мережі та відновили функціонування близько 70% обʼєктів, пошкоджених внаслідок російської агресії - голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в інтерв'ю Forbes Україна.

* * *

  • Солом’янський райсуд Києва продовжив запобіжний захід для екснамісника Києво-Печерської лаври Павла у вигляді цілодобового домашнього арешту на 30 діб.
  • В Одеській області засудили на 11 років тюрми одеситку, яка організувала збір грошей для своїх родичів-окупантів, які брали участь у захопленні Маріуполя і частини Херсонщини – СБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Президент Зеленський висловив подяку парламенту та уряду Данії за рішення збільшити фінансування фонду на підтримку України на 2,6 млрд доларів.

На вимогу США Україна направила на тестування двох пілотів, аби американським військовим «стало зрозуміло, яку програму обрати для українських пілотів F-16 та як її модернізувати».

Міністерство оборони України звернулося до Австралії з проханням надати нашій країні бронеавтомобілі Hawkie та закликало Сідней приєднатися до міжнародної "танкової коаліції" - повідомляє глава Міноборони України Олексій Резніков.

У Великій Британії українські військовослужбовці під керівництвом новозеландських інструкторів навчаються долати спеціальну смугу перешкод із застосуванням засобів імітації умов бою – Генеральний штаб ЗСУ.

* * *

  • Діючий президент Туреччини обраний на новий термін президентства, про це повідомив голова Вищої виборчої комісії країни. «На виборах у Туреччині перемогла демократія, тож не варто шукати приводів для дебатів, краще відкласти їх та конфлікти передвиборчого періоду й об’єднатися навколо національних цілей та мрій» – заявив Ердоган. Президент України привітав Ердогана з перемогою та висловив сподівання на подальше зміцнення стратегічного партнерства.
  • В Ізраїлі проведено серію успішних випробувань системи ПРО «Залізний купол» морського базування (у міжнародній класифікації називається C-Dome)– повідомляє Vesty.co.il.
  • Німеччина розмістить у Литві систему протиповітряної оборони далекого радіусу дії Patriot для забезпечення безпеки саміту НАТО у Вільнюсі у липні - Міністерство оборони ФРН.
  • У понеділок, 29 травня, розпочинаються міжнародні навчання Arctic Challenge Exercise 23, які проведуть ВПС Фінляндії, Швеції та Норвегії – Yle.
  • У місті Влардінген перші 60 українців, які через війну Росії в Україні знайшли прихисток у Нідерландах, переїхали до притулку для довготермінового прийому українців, повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

* * *

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про створення Державної комісії з розслідування російських впливів у Польщі в 2007-2022 роках, відправивши після цього цей закон на розгляд Конституційного суду.

Польща наклала санкції на 365 громадян Білорусі, а також заморозила активи 20 суб’єктів господарської діяльності і 16 осіб, пов’язаних з російським капіталом, у зв’язку з вироком білоруському журналісту польського походження Анджею Почобуту.

Посольство Німеччини в Москві назвало ескалацією рішення російської влади обмежити кількість співробітників німецьких представництв у Росії та пообіцяло відповідь.

Міністр оборони Японії Ясукадзу Хамада, після повідомлення Північної Кореї про плани найближчими днями запустити супутник, віддав наказ Силам самооборони знищити будь-які балістичні ракети, які наближатимуться до країни – NHK. Південна Корея, Сполучені Штати і Японія попередили Пхеньян про незаконність його планів й координуватимуть дії для спільної рішучої відповіді у разі запуску – Yonhap.

ВОРОГ

У Росії внесено зміни до закону "Про військовий стан", які, серед іншого, передбачають проведення виборів на анексованих територіях – зміни підписав Путін. У т.зв. "законі" зафіксовано право окупантів на депортацію мешканців з території, де введено військовий стан.

Путін підписав закон про денонсацію Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), положеннями якого встановлюються зобов'язання для його держав-учасниць щодо кількісних обмежень щодо п'яти категорій звичайних збройних сил: бойові танки, бойові броньовані машини, артилерія, бойові літаки та бойові вертольоти.

Закордонні інвестори, що залишили російський ринок і продали свій бізнес у РФ, за рік вивели з Росії близько 36 мільярдів доларів – DW.

У Краснодарському краї Росії у полі виявили невідомий безпілотник, який вибухнув під час огляду - Baza.

Підготував Олександр Волинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-