Політв'язні часів СРСР отримають пенсії за особливі заслуги перед Україною

Політв'язні часів СРСР отримають пенсії за особливі заслуги перед Україною

Укрінформ
Верховна Рада встановила надбавку до пенсії борцям за незалежність України у ХХ столітті, які за часів комуністичного тоталітарного режиму зазнали репресій.

Про це народний депутат Володимир В‘ятрович (“Європейська солідарність”) повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Політв’язні комуністичного режиму СРСР нарешті отримають пенсії за особливі заслуги перед Україною. Сьогодні парламент 313 голосами ухвалив у другому читанні і в цілому ініційований мною законопроєкт №8032, що передбачає надання таких пенсій борцям за незалежність України, які були ув’язнені за свої переконання", - написав депутат.

Читайте також: ВР ухвалила закон, спрямований на набуття Україною членства у Банку розвитку Ради Європи

У пояснювальній записці до законопроєкту "Про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо борців за незалежність України у XX столітті)" зазначається, що його метою є відновлення історичної справедливості і встановлення належного соціального захисту борців за незалежність України в ХХ столітті, підвищення рівня їх пенсійного забезпечення.

Законодавча ініціатива передбачає встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною людям, яких визнано борцями за незалежність України у XX столітті, а також громадянам, яких реабілітовано, з-поміж тих, хто за політичними або релігійними мотивами зазнав репресій у формі позбавлення волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Відповідна щомісячна надбавка до пенсії таким особам становитиме 4200 гривень, і ця сума буде щорічно індексована починаючи з 1 березня 2024 року.

Читайте також: Рада планує з липня скасувати низку податкових пільг - кого торкнеться

Крім того, В'ятрович додав, що з Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» "вилучені згадки про радянські нагороди й звання, а перебування на високих державних посадах більше не буде підставою для призначення пенсій за особливі заслуги".

Як повідомлялося, 4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону "Про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо борців за незалежність України у XX столітті)".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-