В Україні вже 10 років спостерігається стійке зниження смертності від ВІЛ/СНІД – UNAIDS

В Україні вже 10 років спостерігається стійке зниження смертності від ВІЛ/СНІД – UNAIDS

Укрінформ
З 2010 по 2021 рік в Україні спостерігається стійке зниження смертності від ВІЛ/СНІД.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав директор UNAIDS в Україні Роман Гайлевич.

"За останні 20 років вдалося забезпечити доступ до лікування ВІЛ-інфекції всім людям, яким було поставлено діагноз ВІЛ. І вже 10 років в Україні спостерігається стійке зниження смертності від СНІДу. За розрахунками UNAIDS, з 2010 по 2021 рік оціночна кількість смертей в Україні від СНІДу знизилася на 81% з 14 тис. до 2,8 тис", - сказав Гайлевич.

Він наголосив, що це сталося можливим завдяки появі високоефективної антиретровірусної терапії, яка дозволила перекваліфікувати спочатку смертельне захворювання в хронічне.

Гайлевич зауважив, що повномасштабне російське вторгнення в Україну кардинально змінило умови життя людей з ВІЛ.

Читайте також: В Україні представили унікальний портрет борця з епідемією ВІЛ/СНІДу

Він подякував медичним працівникам, працівникам соціальної сфери, в тому числі тим, які працюють в недержавному секторі, за підтримку людей з ВІЛ.

"На сьогодні ми констатуємо, що всі пацієнти, які живуть з ВІЛ, на контрольованій території України, продовжують отримувати лікування. На кінець минулого року таких було 118 тисяч. Також люди, яким вперше поставили такий діагноз, могли розпочати лікування", - сказав Гайлевич.

Читайте також: Війна та ВІЛ: як убезпечитись від інфікування та продовжити терапію?

Він додав, що з минулого року був створений надзвичайний фонд UNAIDS для допомоги організаціям, які надають ВІЛсервіс-послуги в Україні, його метою була допомога цим організаціям.

"Ми підтримали близько 30 проєктів в 16 містах України. Ресурси йшли на те, щоб надати нашим партнерам бензин для доставки гуманітарної допомоги та ліків, якщо чийсь офіс постраждав, ми допомагали з ремонтом, як це було у Чернігові, Києві, необхідність облаштувати укриття чи забезпечити засобами зв'язку", - сказав Гайлевич.

Також, як додав він, оскільки багато організацій ООН зіткнулися з великою кількістю біженців, постало питання їх розміщення. За підтримки UNAIDS було створено та облаштовано 12 шелтерів, 2 з яких для людей, що живуть з ВІЛ, 3 для жінок з дітьми, 5 для представників ЛГБТ-спільноти. Зараз ці шелтери надають послуги з психосоціальної, юридичної допомоги, окрім послуг з розміщення.

Читайте також: У квітні в Україні зареєстрували 878 нових випадків ВІЛ-інфекції, 99 людей померли від СНІДу

Окрім цього, UNAIDS допоміг у закупівлі 50 джерел безперебійного живлення - від великих генераторів до зарядних станцій, як в лікарнях, так і у відділах організацій ООН, які працюють у наближених до лінії фронту населених пунктах.

Також UNAIDS надав підтримку біля 400 ВІЛ-позитивних матерів, діти яких отримали гуманітарну допомогу тощо.

Загалом UNAIDS надав допомоги на суму близько 1 млн доларів.

Як відомо, в Україні працює 25 агенцій ООН, деякі з них ведуть роботу з людьми, які живуть з ВІЛ та їх сім'ями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-