Дендрологи пропонують розписати інвазійні види дерев по географічних зонах України

Дендрологи пропонують розписати інвазійні види дерев по географічних зонах України

Укрінформ
Дендрологи пропонують розписати інвазійні види дерев по кожній з шести географічних зон України. Ці види мають рости там, де грають свою важливу роль, працюють на екологію і на врожай, і там, де інших видів просто не буде.

Таку ідею в інтерв’ю Укрінформу озвучив завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України, голова Товариства лісівників України Юрій Марчук, коментуючи перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів (наказ № 695/39751), затверджений Міндовкілля та природних ресурсів України.

«Ми говоримо, що так, інвазія є. Але давайте, ми інвазійні види розпишемо в межах географічних зон. Україна багата цим – у нас шість географічних зон, і тому є інвазія: в Степу, в Лісостепу, лісовій зоні, Поліссі та ін. Тобто, треба у кожній зоні визначити, що можна вирощувати, а що ні», - сказав він.

На переконання науковця, ці види мають рости там, де грають свою важливу роль, працюють на екологію і на врожай, і там, де інших видів просто не буде.

«Нам говорять: посадіть аборигенні види. Ми посадили, але в цьому степу нічого не росте! Коли степ не розорювали, там росли трави, питань не було, але ми ж його розорали і зараз там потужне сільське господарство, тому там треба думати про ці зони, як з ними працювати! Бо ми скоро договоримось до того, що заборонимо український борщ, бо в ньому – суцільні інтродуценти», - наголосив Марчук.

Читайте також: В Україні перевиконали план посадки дерев за програмою «Зелена країна»

Він додав, що з 27 держав-членів Євросоюзу тільки 5 прийняли рішення щодо робінії псевдоакації, що вона інвазійна. А площа її насаджень в Європі становить понад 2 мільйони гектарів, тому що це - цінна деревина і прекрасний медонос. Так само в переліку інвазійних видів ЄС відсутній і дуб червоний.

«Наскільки я знаю, зараз Міністерство вже думає над цим наказом, тому що ми написали окремого листа до Міністра, що треба дивитися не в сьогоднішній день, а на те, що буде завтра», - сказав Марчук.

Як повідомлялося, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець своїм наказом затвердив перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів (наказ № 695/39751).

До Переліку увійшли 13 видів: айлант найвищий, аралія маньчжурська, в'яз низький, гледичія колюча, горіх чорний, дуб червоний, каркас західний, клен ясенелистий, маслинка вузьколиста, павловнія (види та гібриди), робінія звичайна, черемха пізня, ясен пенсільванський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-