СБУ запобігла вивезенню в Іран двигунів до військово-транспортних літаків

СБУ запобігла вивезенню в Іран двигунів до військово-транспортних літаків

Фото
Укрінформ
Служба безпеки запобігла спробі незаконного вивезення за межі України авіаційних комплектуючих, що підлягають державному експортному контролю.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

Зокрема, зазначається, що в ході комплексних заходів у Дніпрі викрито двох підприємців, які намагалися нелегально переправити до Ірану два турбореактивні авіадвигуни Д-36 для продажу.

Встановлено, що українську продукцію фігуранти планували реалізувати іноземцям за 400 тис. дол.

«Замовники» планували використати відповідне високотехнологічне обладнання на військово-транспортних літаках Ан-74.

Для маскування злочинної діяльності зловмисники хотіли вивезти авіадвигуни з України під виглядом комплектуючих для магістральних газогонів. Для цього вносили недостовірні відомості до товарно-транспортних декларацій.

Співробітники СБУ своєчасно викрили оборудку і заблокували її.

Читайте також: СБУ затримала російських агентів - один з них закликав ударити «Сатаною» по країнах Заходу

За даними слідства, організаторами «схеми» є двоє власників дніпровської компанії, яка спеціалізується на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу й Африки.

За оперативною інформацією, двигуни, які вони намагались нелегально вивезти за кордон, раніше були викрадені під час ліквідації одного з держпідприємств.

Ділки планували зробити «косметичний» ремонт цих агрегатів і виготовити на них підроблені документи для подальшого продажу.

Зловмисники зберігали авіапродукцію в ангарі на території підприємства. Саме там її виявили правоохоронці при обшуках за місцем роботи фігурантів.

Читайте також: СБУ ліквідувала проксі-центр, через який росія проводила інформаційні спецоперації

Двигуни вилучено для проведення експертиз. Після цього буде вирішено питання щодо їх передачі на потреби оборонно-промислового комплексу України.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: СБУ викрила ділків, які профінансували бойовиків «днр» більш як на ₴50 мільйонів

Як повідомлялось, іранські безпілотники, які росія використовує у війні проти України, сконструйовані завдяки вкраденим західним технологіям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-