СБУ ліквідувала проксі-центр, через який росія проводила інформаційні спецоперації

СБУ ліквідувала проксі-центр, через який росія проводила інформаційні спецоперації

Фото
Укрінформ
СБУ блокувала в Полтаві потужний проксі-центр, через який російська федерація проводила в інтернеті спеціальні інформаційні операції проти України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на СБУ.

Правоохоронці затримали двох організаторів незаконної діяльності - жителів Полтавської та Харківської областей. Встановлено, що вони налагодили підпільний проксі-центр, який працював як VPN-сервіс, дозволяючи абонентам з будь-якої країни видавати себе за користувачів українського мобільного інтернету. Вартість такої "передплати" становила майже 2,5 тисячі гривень на місяць.

За даними СБУ, фігуранти щодня отримували сотні замовлень, а гроші одержували через заборонені платіжні системи.

Серед постійних клієнтів зловмисників були громадяни російської федерації, які через послуги проксі-центру намагалися приховати власні ІР-адреси для доступу до популярних соціальних мереж.

Сервери ворожого осередку розташовувалися на території рф, що дозволяло російським спецслужбам отримувати віддалений доступ до українського інтернет-простору, а також поширювати кремлівські наративи та фейкову інформацію про ситуацію на фронті нібито від імені українських громадян.

Під час обшуків у фігурантів виявлено спеціальний апаратний комплекс, 120 тисяч доларів і пів кілограма золота, мобільні телефони й чорнові записи з доказами незаконної діяльності.

Організатору проксі-центру оголошена підозра за ч. 2 ст. 200 КК (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення).

Читайте також: СБУ затримала російських агентів - один з них закликав ударити «Сатаною» по країнах Заходу

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ нейтралізувала міжрегіональну мережу проросійських агентів, які поширювали в месенджерах і заборонених соцмережах дезінформацію та кремлівські наративи про війну.

Фото: ssu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-