В Україні працевлаштовано 17% людей з інвалідністю – експерт

В Україні працевлаштовано 17% людей з інвалідністю – експерт

Укрінформ
В Україні на сьогодні працевлаштовано 17% людей з інвалідністю.

Про це повідомила виконавчий директор громадської спілки «Ліга сильних» Дар’я Сидоренко під час круглого столу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Зараз у нас працевлаштовано 17% людей з інвалідністю… Наша мета - через 5 років мати 50% працевлаштованих людей з інвалідністю», – сказала вона, зауваживши, що це середній показник по європейських країнах.

Сидоренко також наголосила на необхідності стимулювати людей з інвалідністю бути працевлаштованими, а роботодавців та державну систему - працевлаштовувати таких громадян.

Експерт акцентувала на тому, що це має бути комплексна робота на різних рівнях, не лише законодавчому.

Вона виділила декілька загальних кроків для реалізації працевлаштування осіб з інвалідністю.

«Перше – це зміна законів. Друге – це зміна урядових нормативно-правових актів, наприклад порядок виділення коштів на компенсацію робочих місць. Третє – це робота з центрами зайнятості для того, щоб працівники розуміли і знали, як комунікувати з людьми з інвалідністю», – підкреслила експерт.

Важливою складовою змін, на її думку, є затвердження місцевих і державних програм, які би сприяли перекваліфікації, перенавчанню людей з інвалідністю, а також програм, які стимулюватимуть роботодавців працевлаштовувати людей з інвалідністю, що могло б вирівняти їх конкурентну спроможність.

Окрім того, потрібно працювати з міжнародними інституціями, запитувати міжнародну технічну допомогу для фінансування відповідної реформи.

Читайте також: Найкращі показники працевлаштування осіб з інвалідністю у країнах ЄС, де немає квот — експерт

«Мені здається, що в цьому контексті варто працювати з поширенням інформаційних та комунікаційних кампаній, які би переконували, що люди з інвалідністю можуть працювати, що роботодавці можуть працювати з людьми з інвалідністю, що люди з інвалідністю можуть започатковувати свій бізнес і показувати абсолютно інші нові стандарти», - зазначила Сидоренко.

Як повідомлялося, кількість осіб з інвалідністю в Україні сягає майже 2,7 мільйона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-