До Ради внесли законопроєкт про накопичувальні пенсії

До Ради внесли законопроєкт про накопичувальні пенсії

Оновлено
Укрінформ
У Верховній Раді 17 квітня зареєстровано проєкт закону про накопичувальне пенсійне забезпечення.

Як передає Укрінформ, відповідну інформацію оприлюднено на сайті ВР.

Ініціаторами законопроєкту, зареєстрованого за №9212, виступила група депутатів на чолі із керівником парламентської фракції "Слуга народу" Давидом Арахамією та головою Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галиною Третьяковою.

Згідно із пояснювальною запискою до документа, законопроєктом передбачається встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників.

Зокрема, роботодавці сплачуватимуть накопичувальний внесок у розмірі 1% заробітної плати працівників у 2023 році, 1,5% - у 2024 році, 2% - у 2025 році, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах у межах 3% розміру середньої заробітної плати за рахунок коштів державного бюджету України.

Читайте також: Яку пенсію платитимуть членам родини загиблого військового - роз’яснення Military Media Center

При цьому, розмір єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, а накопичувальний внесок включається до складу єдиного соціального внеску.

Передбачається, що акумулюватися загальнообв’язкові внески до кінця 2025 року будуть в уповноваженому пенсійному фонді, створеному державою. По завершенні цього періоду учасник системи зможе обрати для себе будь-який авторизований недержавний пенсійний фонд, куди будуть сплачувати внески на його користь і де будуть формуватися пенсійні накопичення.

Кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їхніх індивідуальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходить до її спадкоємців.

Як повідомлялося, на початку 2023 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав запровадження системи обов'язкового пенсійного накопичення одним із пріоритетів уряду на цей рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-