В Україну повертається 31 дитина, депортована росією

В Україну повертається 31 дитина, депортована росією

Укрінформ
В Україну 8 квітня повертається 31 депортована росіянами українська дитина.

Про це під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив виконавчий директор БО “Save Ukraine”, Уповноважений Президента України з прав дитини (2014 -2021 рр.) Микола Кулеба.

“Зараз до Києва прямує 31 дитина. Ці діти через 3-4 години приїдуть у столицю. Це була 5-та наша рятувальна місія, і вона була особлива не тільки за кількістю дітей, яких ми врятували, а й за складністю. На жаль, бабуся, яка мала забрати двох дітей, померла під час цієї місії”, - сказав він.

За словами Кулеби, через це в Україну повернули не 33 дитини, як планувалося, а 31. Він уточнив, що потрібно буде повернути тіло цієї жінки в Україну і дітей, яких вона мала забрати.

Кулеба закцентував на довготривалих і багаторазових допитах фсб. “Тому не дивно, що серце бабусі спинилося”, - додав виконавчий директор БО “Save Ukraine”.

Він заявив, що коли батьки і законні представники цих дітей приїхали у табір, щоб їх забрати, росіяни не дозволили їм разом зайти до закладу.

“Вони (росіяни — ред.) тримали їх за парканом і по одному батьків впускали у заклад, де були встановлені камери. Вони тиснули на батьків, щоб батьки перед тим, як забрати дитину, подякували за те, що рф зберегла їхніх дітей”, - сказав Кулеба.

Колишній Уповноважений Президента України з прав дитини зазначив, що росіяни мали б ідентифікувати дітей (яких вивезли — ред.) і передати відповідні списки Червоному Хресту, щоб Україна мала змогу відшукати їхніх батьків.

Читайте також: росіяни блокують повернення депортованих дітей-сиріт - Верещук

“Усі діти, яких вони повертали, кажуть про те, що ніхто жодним чином не намагався знайти їхніх батьків. Ми шукали цих дітей, а це було дуже важко, бо є діти, де за 5 місяців було змінено 5 різних місць перебування - їх кидали з одного табору в інший. Є дуже багато свідчень того, що з цими дітьми там відбувалося”, - зазначив виконавчий директор БО “Save Ukraine”.

Він уточнив, що є дані про півтора мільйона українських дітей, які після 2014 року опинилися на території рф або на захоплених територіях.

“Це майже 20% дитячого населення — тут йдеться про Крим, Донбас, окуповані території інших регіонів. І це - діти, які є заручниками, які, на жаль, не можуть сьогодні повернутися в Україну з різних причин”, - додав Кулеба.

Читайте також: Освітні органи російської федерації є співучасниками викрадення українських дітей – експерти

Як повідомляв Укрінформ, за даними Офісу омбудсмена, станом на 8 квітня в Україну вдалося повернути 360 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-