росія має звільнити всіх незаконно затриманих українських міських голів - заява 40 країн

росія має звільнити всіх незаконно затриманих українських міських голів - заява 40 країн

Укрінформ
росія має припинити переслідування представників місцевих громад на тимчасово загарбаних територіях України і звільнити всіх незаконно затриманих, зокрема, міських голів.

Про це йдеться у спільній заяві 40 країн, виголошеній послом Великої Британії при СОТ та ООН у Женеві Саймоном Менлі, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт британського уряду.

«Віденська декларація та Програма дій (ВДПД) наголошує на занепокоєнні міжнародної спільноти застосуванням примусових і довільних страт, насильницькими зникненнями, свавільними затриманнями і тортурами. Повідомлення про свавільні затримання українських цивільних осіб російськими військовими приголомшують і є численними», - наголосив Менлі.

За його словами, затримані цивільні часто стикаються з нелюдським, принизливим поводженням, тортурами та неприйнятними умовами утримання.

Британський посол підкреслив, що росія систематично переслідує представників місцевих громад на територіях, які намагається незаконно анексувати. "Це частина стратегії росії з придушення незгоди та встановлення свого контролю шляхом залякування місцевого населення. Серед захоплених – журналісти, активісти, релігійні діячі та лідери місцевих громад", - заявив він.

Як зазначив Менлі, від 24 лютого 2022 року на тимчасово загарбаних територіях затримано щонайменше 30 міських голів, принаймні шестеро з них досі залишаються в ув’язненні.

Зокрема, Менлі згадав про міського голову Херсона Ігоря Колихаєва, про Олександра Бабича, Євгена Матвєєва, Володимира Караберова, Сергія Хільченка, захоплених у період з березня по червень 2022 року. Дипломат підкреслив, що росія досі не підтвердила їх місцеперебування, а їхні сім’ї не отримували інформації про самопочуття близьких.

«Міжнародна спільнота не залишить поза увагою порушення міжнародного права, зокрема свавільні затримання та насильницькі зникнення. росія повинна підтвердити, кого вона утримує, де і чому. росія повинна припинити практику насильницьких зникнень і звільнити всіх, хто був затриманий всупереч міжнародному праву. росія повинна поважати всі свої зобов’язання відповідно до ВДПД», - заявив посол.

Заяву зроблено від імені 40 країн, серед яких Велика Британія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Боснія і Герцеговина, Нова Зеландія, Австралія, Північна Македонія, Грузія, Албанія, Канада, США, Ісландія, Україна, Японія та Молдова.

Читайте також: Депортація дітей до росії: Мінреінтеграції підтверджує майже 20 тисяч випадків

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області за час повномасштабного вторгнення жертвами насильницьких зникнень стали щонайменше 644 людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-