У Львові відкрили виставку, присвячену білоруським добровольцям, які загинули на війні в Україні

У Львові відкрили виставку, присвячену білоруським добровольцям, які загинули на війні в Україні

Укрінформ
У львівському Будинку воїна презентували виставку «З Україною в серці», присвячену білоруським героям, які віддали своє життя у боротьбі з росією під час війни в Україні. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми присвячуємо цю виставку білоруським героям, які віддали своє життя у боротьбі з російською імперією. Їх подвиг завжди буде жити як у серцях вільних білорусів, так і українського народу. Я сподіваюся, що їх імена будуть асоціюватися не лише зі свободою України, а й зі свободою і незалежністю Білорусі. Важливо, щоб люди розуміли, що є велика різниця між справжніми білорусами і «лукашистами». Ми віримо, що з’явиться вікно можливостей для деокупації нашої країни, і тоді разом будуватимемо свою вільну, незалежну Білорусь, а іменами цих хлопців назвемо міста і площі», - зазначив керівник БФ «Вільна Білорусь», організатор виставки Аляксей Францкевіч.

Читайте також: У Вроцлаві проходить благодійна виставка українських митців «Мистецтво у полумʼї»

Відкриття виставки розпочалося спільною молитвою священників української православної, греко-католицької та римо-католицької церков. Серед присутніх були родичі та побратими білоруських героїв. Багато з них приховували свої обличчя, адже на Батьківщині, яка охоплена режимом Лукашенка, в них залишилися рідні, яким може загрожувати небезпека та переслідування.

«Ми мріємо створити нове, незалежне білоруське військо, яке визволить нашу країну. І зараз нам випав шанс отримати досвід. Ми воюємо в гарячих точках, тепер знаходимося в керунку Бахмута. З самого початку повномасштабної війни в Україні ми з побратимами вирішили зібратися - і так організувалася перша білоруська рота і почався наш бойовий шлях із втратами, з радістю і спокутами, але дякувати Богу, який завжди з нами, як і з українцями, ми продовжуємо воювати. Одні йдуть на ротацію, інші заступають у бій, буває що гинуть, як наш командир Волат, на честь якого назвали нашу бригаду. Але наш дух не зламати», - розповів військовий Денис Урбанович.

Читайте також: Кошти від продажу двох картин із виставки у Коломиї підуть на допомогу ЗСУ

Волот, про якого розповідає військовослужбовець – білоруський доброволець Павло Суслов, родом з міста Гомеля. Він з 2014 року став на захист України. Спочатку воював у «Правому секторі», а згодом займався розвідувально-диверсійною діяльністю та став командиром групи ЗСУ. З початком повномасштабного вторгнення став командиром роти білоруського полку ім. Кастуся Калиновського. Отримав смертельне поранення, визволяючи одне з українських сіл від окупантів.

Наразі експозицію представлено з 15 стендів, на яких розміщені світлини та історії білоруських добровольців, що загинули у російсько-українській війні. Проте, за словами організаторів, уже відомо про 37 героїв-білорусів, які віддали життя за Україну. Двоє військових нині знаходяться у полоні росіян. Представники фонду «Вільна Білорусь» збирають інформацію, спілкуються з родичами загиблих та полонених. Вони зазначають, що до виставки будуть постійно додавати нові історії.

Надалі експозицію планують представити в Європі, зокрема в Польщі, Чехії та Литві. А також найближчим часом відкрити музей у Львові, присвячений білоруським добровольцям, які віддали свої життя у боротьбі з рф.

Фото: 4studio.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-